GOUD VAN BRABANT: ONVERGETELIJKE VERHALEN VERBEELD DOOR TALENTEN VAN NU

Goud van Brabant is een multimediaproductie waarmee erfgoed dichter bij de Brabanders wordt gebracht. Want als je meer weet over het verleden, kijk je anders naar de wereld om je heen. Creatieve talenten, van amateurs tot professionals, zijn gevraagd om onvergetelijke verhalen van vroeger op eigen wijze te verbeelden. Niet alleen grote verhalen over onze bestuurlijke of bevochten geschiedenis, ons religieus erfgoed of de innovaties in Brabant. Maar juist ook de kleine, persoonlijke verhalen van Brabanders. Via het online platform van brabantserfgoed.nl en het tv-programma Goud van Brabant op Omroep Brabant worden deze bijzondere Brabantse verhalen verspreid.

meer info over Goud van Brabant

Creatief Talent

Voor het item Creatief Talent vertolken talentvolle makers op allerlei manieren – met film, fotografie, dans of animatie – verhalen uit de Brabantse geschiedenis. De twintig beste inzendingen kregen de kans hun idee uit te werken met ondersteuning van 1.000 euro en de begeleiding van professionele coaches Ruut van der Beele, Mike Weerts, Frank van Osch en Harrie Verbeek. Van de twintig video’s worden er tien uitgezonden in het tv-programma Goud van Brabant. De maker van het beste filmpje won bovendien 3.000 euro voor een nieuw eigen project. 

De tweede ronde Creatief Talenten waren in de zomer van 2019 hard aan het werk om mooie erfgoedverhalen te verbeelden. KONKAV licht elke week twee talenten en hun producties uit. Deze week: Tom Elswijk en Tahné Kleijn. 

Tom Elswijk - Ons Joske

Tom Elswijk maakte een film maakte over het leven van ‘Ons Joske’. 

Tom: "Voor Goud van Brabant maakten wij dit jaar een korte film genaamd “Ons Joske”. In deze film zien we misschien wel de oudste vertellingsvorm binnen die Brabant ooit gekend heeft: het sterke kroegverhaal. De film gaat namelijk over Jos, een alcoholist met een flinke erfenis. Hij staat erom bekend in de meest absurde situaties terecht te komen. Situaties die van hem vervolgens steevast hèt onderwerp van menig naborrel-uur maken.

Het verhaal volgt een groepje barmannen die wekelijks bijeenkomen, na een lange avond achter de bar, om samen wat na te drinken en te kletsen over wat 'ons Joske' deze week weer heeft uitgespookt. Géén van de barmannen weet echter hoe Jos de dag voorheen naar huis heeft weten te komen, en of hij überhaupt wel thuis is gekomen…

Met deze film willen we niet alleen een ode brengen aan het sterke kroegverhaal, maar voornamelijk aan de anti-helden waar de Brabantse geschiedenis mee gevuld is; zij die wat roekelozer leven dan nodig; “omdè dâ altai wel ‘n guui verhoal opleuvert".”

Bekijk de productie van Tom Elswijk:

Nieuwsgierig naar het werk van Tom?

Onlangs vroegen we deze filmmaker al het hemd van het lijf. 

lees het artikel

Nieuwsgierig naar het werk van Tom?

Tahné Klein: De smaak van Helmond

Tahné Kleijn ging op zoek naar de smaken van het Helmond in de veertiende eeuw.

Tahné: "Weet jij wat paradijskorrels zijn? Of hoe je rozenwater maakt? Ingrediënten die nu nauwelijks nog te vinden zijn. Toch vormden zij in de 14e eeuw, de eeuw waarin Helmond haar stadsrechten kreeg, smaakmakers van alledag. En dat maakt nieuwsgierig. Eten is namelijk meer dan een eerste levensbehoefte; het is een cultuur. Daarom ging ik voor Goud van Brabant op zoek naar de smaken van het Helmond van de 14e eeuw. Daarin spelen de stillevens, die ik als fotograaf regelmatig maak, een belangrijke rol. Daarnaast breng ik verschillende specialisten in beeld. Van een gerenommeerde kok en geschiedkundige tot de voedselwetenschappers van vandaag de dag. Dat alles in mijn kenmerkende fotografische stijl geïnspireerd op de zeventiende-eeuwse schilderkunst."

Bekijk de productie van Tahné Kleijn:

Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant