Op KONKAV zijn ruim 500 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de stam aan je voor! Vandaag is het podium voor Tom Elswijk. Tom werkt met allerlei media, maar heeft een voorkeur voor illustratie en film. In het bijzonder is hij groot liefhebber van vintage filmposters. De laatste jaren houdt hij zich steeds meer bezig met bewegend beeld. 

Naam: Tom Elswijk

Leeftijd: 27    

Opleiding: HKU Image & Media Technology

6999

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

Ik maak films en illustraties.

En wat doe je echt?

Ik bedenk wat ik mooi, grappig, fascinerend of uniek vind aan de mensen en plekken om me heen en probeer andere mensen die fascinatie ook te laten voelen. En mensen betalen mij om dat ook voor hun te doen.

Omschrijf je werk in drie woorden.

Romantiseerde, Geamplificeerde Portretten

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

In retroperspectief heb ik voornamelijk in opdracht gewerkt, maar ik maak steeds vaker en liever vrij werk.

Waar kunnen we je van kennen?

De korte film Ons Joske, of het kroegleven van Eindhoven.

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

Eigenlijk ben ik het meest trots op een project wat ik in 2016 gedaan heb wat nooit gepubliceerd is, en maar één keer vertoond: Limbofoon. In dat project heb ik een video-installatie gemaakt waarbij je vier mensen in grafkisten ziet liggen. Ze wachten allemaal op de Dag Des Oordeels en krijgen in de tussentijd een Limbofoon om de tijd mee te verdoen. Ik ben het meest trots op dit project omdat het mij destijds uit een sleur van negatieve zelf-reflectie en stilstand heeft geslingerd.

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

Ik maak bijna alleen maar lelijke dingen, meestal denk ik dat ik schoonheid heb bereikt en dan kap ik ermee. Dan voelt het af. Maar dan kijk ik een maand later erop terug en dan zie ik alleen nog de lelijke dingen waar ik op door had kunnen pakken.

Wat wil je echt nog een keer maken?

Een sicke horrorfilm.

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

Dat is lastig te zeggen, maar als ik moet kiezen ga ik voor het werk van Woody Allen. Hij heeft in mijn ogen zijn stad gemaakt tot wat het nu is, door simpelweg de verhalen te vertellen die hij er zag gebeuren op een aandachtige en eerlijke manier. Dat is wat ik ook probeer te doen. Het lukt me nog zelden, maar ik doe mijn best. Aandacht en eerlijkheid zijn voor mij de hoogst haalbare kwaliteiten aan een werk, ongeacht de vorm of boodschap.

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

Ik heb afgelopen zomer mijn eerste korte film gemaakt, en ben nu bezig met de volgende stap: het ontwikkelen van een webserie. Het is mijn ambitie om mijn omgeving te betrekken bij dit maakproces en de mythische status van ‘de film’ te verlagen naar iets waarvan mensen denken; oh, dit is dus gewoon mogelijk.

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

Zoals ik al zei hecht ik veel waarde aan mijn omgeving, het bepaalt voor een groot deel wie je bent en hoe je je gedraagt. Ik vind het daarom een fantastisch initiatief om een poel te creeren van makers in Noord-Brabant. Zo zorgen we allemaal dat onze realiteit niet verloren zal gaan voor de komende generaties. Er bevinden zich hier in Brabant zo veel mooie verhalen, het zou zonde zijn als we die niet met elkaar delen. Ook ben ik als filmmaker afhankelijk van mijn cast & crew, en is het fijn om een overzicht te hebben van lokale makers om samen mee te werken.

Jouw motto?

As ’t nie gek is, is ’t nie wert te filme nie.

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk het profiel van Tom

KONKAV-profiel Tom Elswijk

Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant