Een gedeelte van het jaar woonachtig en werkzaam in Indonesië, werd ik in 2014 gevraagd om auditie te doen voor de film Guru Bangsa, Tjokroaminoto onder regie van de beroemde regisseur Garin Nugroho. Ik kreeg de rol en sindsdien acteerde ik in 15 Indonesische speelfilms, zowel kaskrakers als korte indie films. Het bracht me terug bij een oude liefde van me, de film. In de jaren '80, met name in 1987 heb ik veel video opnames gemaakt in Indonesië van diverse sociaal-culturele onderwerpen. 

Een van die onderwerpen betrof Multatuli en Max Havelaar. Er is helaas nooit iets met het materiaal gedaan. Tot 2018 een bevriend historicus geboren en getogen in Rangkasbitung, waar zich een groot deel van Max Havelaar speelt, de opnames zag. Met het Multatuli Jaar 2020 in zicht besloten we om samen met vrienden een film te maken met het boek en mijn opnames uit 1987 als referenties om te kijken wat er wel of niet is veranderd in Lebak Nadat Multatuli vertrok. In de film waar ik vanaf idee tot de uiteindelijke film betrokken ben geweest bij het makingsproces vervul ik de rol van verteller. Dit is zo goed bevallen dat ik meer verhalen in de vorm van film wil gaan vertellen.

Begin 2022 maakte ik mijn debuut als regisseur met de korte muziekfilm Opera Jalanan. Het is een dadaïstische compositie in beeld en geluid gebaseerd op de geluiden, zowel ritmisch als vocaal van 35 Indonesische straatverkopers. 

Op dit moment ben ik bezig met de voorbereidingen van een lange documentaire over de Nederlands-Molukse voetballer Diego Michiels. Afkomstig uit Deventer waar hij opgroeide in een gebroken gezin en grotendeels op straat heeft zijn voetbaltalent hem meerdere malen de kop gered. Zowel in Nederland als in Indonesië waar hij in 2011 gerecruteerd werd voor het nationale team, kwam hij regelmatig in contact met de politie. In Indonesië heeft het zelfs tot een gevangenisstraf van 3 maanden geleid. 

Centraal staan de actuele thema’s: identiteit, loyaliteit, discriminatie, migratie en bekering.

 

 

 

Producties van...

Arjan Onderdenwijngaard