Waar droom je van als Poolse arbeider, wonend in een Nederlands arbeidershotel? Jonge filmmakers Anna en Josefien gingen op zoek naar de antwoorden.

Twee jaar lang werkten de jonge filmmakers Anna Witte en Josefien van Kooten aan hun Brabantse Beauties film, Pools voor Beginners. Het huis tegen over een van de maaksters wordt bewoond door een groep Poolse arbeiders. Het is een komen en gaan van verschillende gezichten. De fascinatie voor wat er ‘achter’ deze voordeur aan verhalen schuilt was het basisidee voor de film Pools voor Beginners.

De korte documentaire geeft een inkijk in de levens van Poolse arbeidsmigranten die tijdelijk een thuis vinden in een arbeidershotel in het Brabantse Welberg.

En juist de tijdelijkheid van het verblijf bleek een hele uitdaging voor het filmproces. Want wat doe je als op de dag van opnames je hoofdpersoon over is geplaatst naar een andere woon -en werkplek?  Toch weten Anna en Josefien korte en persoonlijke portretten van de Poolse bewoners te maken.

Het arbeidershotel belooft veel goeds met ruime, gerenoveerde kamers met Poolse televisiezenders, een sportschool en een disco. Maar vinden de bewoners hiermee wat ze zoeken?

De vraag  ‘Waar droom je van?’ loopt als rode draad door de film. Het arbeidershotel fungeert letterlijk als voorportaal voor een ander leven. Want iedereen die hier verblijft, werkt hard om zijn toekomstdroom te verwezenlijken. Ver weg van een het thuisland Polen waarvoor men zowel heftige haat als liefde voelt.

Voor een van de bewoners is ‘sterven in een ander land’ en nooit meer teruggaan naar Polen het doel, voor de ander het kopen van een mooie auto. Maar uiteindelijk dromen de personages allemaal van een samenzijn met een familie of gezin. En dat terwijl de meesten juist hun familie of gezin achter hebben gelaten om in Nederland te werken en te bouwen aan hun toekomstdroom.

De film is opgenomen in kleine hotel-appartementen die gedeeld worden door twee, vier of zes personen. Ruimte voor een filmcrew en hun apparatuur was er bijna niet. De beklemmende sfeer waarin geleefd wordt, komt hierdoor duidelijk naar voren. De film weerspiegelt feilloos de sfeer die heerst in het arbeidershotel, de plek waar men komt en gaat, de tussenstop op de weg naar een toekomstdroom.

Op zondag 4 januari werd Pools voor Beginners getoond op Omroep Brabant tijdens BrabantDoc. Heb je hem gemist? Kijk de film via TVblik.nl. Pools voor Beginners is geselecteerd voor het Etno filmfestival in Kroatië.

Image