Een nadeel van het werken met een 4k camera is het simpele feit dat je bijna nergens 4k kunt laten zien. Deze beamers zijn nog zo duur dat niemand ze koopt. Ook voor een 4k scherm moet je een duizend of dertig betalen, dus die zie je ook zelden. Maar er is hoop, RED heeft aangekondigd eind 2012 met een betaalbare 4k beamer te komen (prijs indicatie rond de twaalfduizend, wat een heel stuk minder is dan de huidige 4k beamers die vaak meer dan vijftigduizend euro kosten).

Een ander nadeel van filmen in 4k is dat je hele workflow 4k ingericht moet zijn. Je harde schijven, je backup schijven, je edit programma, de processor van de Pc waaraan je werkt moet de film kunnen renderen en exporteren (zonder dat je een paar dagen moet wachten). Dat het soms ook snel kan, liet Surfnet begin dit jaar zien...

4k komt eraan, voor een betaalbare prijs. Het is dan ook de verwachting dat dat in de komende twee jaar gaat zorgen voor een verschuiving van het gebruik van camera’s. Nu hopen dat de beamers en schermen snel volgen.

Door: Frans Mouws oprichter en eigenaar van Hatsiekiedee.TV

frans mouws

Hatsiekiedee.tv