Elke maand laten we in ‘Brabants Talent’ het werk zien van opkomende av-virtuozen. Deze keer de door Tosca van der Weerden gemaakte animatie ‘Anne Terruwe’.

Tosca van der Weerden is een 23-jarige illustrator en animator gevestigd in Breda. Naast haar werk als illustrator, animator en het runnen van een Etsy-winkel, werkte Tosca als docent-assistent / producer op de kunstacademie AKV | St.Joost, dezelfde academie waar ze illustratie studeerde voordat ze er in 2018 haar master in animatie behaalde. In februari besloot ze hiermee te stoppen om zich geheel op haar eiegn bedrijf te focussen.

Heden en verleden

De animatie ‘Anne Terruwe’ is gemaakt voor Goud Van Brabant, een wedstrijd en programma van Omroep Brabant waarin mensen op een unieke wijze met elkaar in gesprek gaan over het heden, het verleden en de toekomst.

Rebel girls

Van der Weerden: ‘Naast mijn bed staat het boek ‘Good night stories for rebel girls’. In dat boek staan 100 vrouwen die een impact hebben gehad in de wereld. De volgende vraag kwam dan ook al snel in me naar boven borrelen: Is er ooit een Brabantse vrouw geweest die een impact heeft gehad op hoe we nu leven?’

Next

Van der Weerden maakt onderdeel uit van talentontwikkelingsprogramma Next, het talentontwikkelingstraject voor film en av in Brabant. "Ze is ondernemend en eager, en weet ook goed wat ze nog niet kan. Daarnaast heeft ze een zeer open houding en zoekt ze op een hele organische en natuurlijke manier samenwerkingen op, ook buiten haar genre. Ze onderzoekt en bevraagt urgente en actuele thematieken als gender- en diversiteitskwesties op een geheel eigen manier. We zijn ervan overtuigd dat Tosca echt impact kan maken en verandering tot stand kan brengen middels haar werk en haar vraagstelling. Daarnaast vinden we het een pre dat Tosca zeer bewust bezig is met haar publiek.”

Next wordt ondersteund door Playgrounds, BROET, Natlab, Herrie Film & TV, BredaPhoto, The Panics, Submarine Channel, AKV|St. Joost, Kaboom animatiefestival. Mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Brabant, Filmfonds en Kunstloc

bekijk haar KONKAV-profiel

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg