GOUD VAN BRABANT: ONVERGETELIJKE VERHALEN VERBEELD DOOR TALENTEN VAN NU

Goud van Brabant is een multimediaproductie waarmee erfgoed dichter bij de Brabanders wordt gebracht. Want als je meer weet over het verleden, kijk je anders naar de wereld om je heen. Creatieve talenten, van amateurs tot professionals, zijn gevraagd om onvergetelijke verhalen van vroeger op eigen wijze te verbeelden. Niet alleen grote verhalen over onze bestuurlijke of bevochten geschiedenis, ons religieus erfgoed of de innovaties in Brabant. Maar juist ook de kleine, persoonlijke verhalen van Brabanders. Via het online platform van brabantserfgoed.nl en het tv-programma Goud van Brabant op Omroep Brabant worden deze bijzondere Brabantse verhalen verspreid.

meer info over Goud van Brabant

Creatief Talent

Voor het item Creatief Talent vertolken talentvolle makers op allerlei manieren – met film, fotografie, dans of animatie – verhalen uit de Brabantse geschiedenis. De twintig beste inzendingen kregen de kans hun idee uit te werken met ondersteuning van 1.000 euro en de begeleiding van professionele coaches Ruut van der Beele, Mike Weerts, Frank van Osch en Harrie Verbeek. Van de twintig video’s worden er tien uitgezonden in het tv-programma Goud van Brabant. De maker van het beste filmpje won bovendien 3.000 euro voor een nieuw eigen project. 

De tweede ronde Creatief Talenten waren in de zomer van 2019 hard aan het werk om mooie erfgoedverhalen te verbeelden. KONKAV licht elke week twee talenten en hun producties uit. Deze week: Stephanie Bakker en Lydia Halders & Spiritbox.

Stephanie Bakker en Lydia Halders - Het Vette Goud

Stephanie Bakker en Lydia Halders maakten een animatie over smokkel in de jaren zestig.

Stephanie en Lydia: "In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werden er veel goederen over de grens tussen Nederland en België gesmokkeld. Wij gaan, door middel van een animatie, het verhaal vertellen over het avontuur dat een vrouw beleefde tijdens zo’n smokkeltocht."

Bekijk de productie van Stephanie en Lydia:

Spiritbox - The Burner

Hans Meertens, Ruben Schimmel, Jasper Janssens, Nick van Eekelen en Tom Damen vormen samen de Bredase indie rockband Spiritbox. De band maakt duistere, dynamische liedjes waarin kwetsbaarheid en melancholie hun weg zoeken tussen explosieve uitbarstingen. Voor Goud van Brabant heeft de band een Bredase spooklegende van een eigentijdse muzikale bewerking en bijpassende videoclip voorzien.

Bekijk de productie van Spiritbox:

Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant