GOUD VAN BRABANT: ONVERGETELIJKE VERHALEN VERBEELD DOOR TALENTEN VAN NU

Goud van Brabant is een multimediaproductie waarmee erfgoed dichter bij de Brabanders wordt gebracht. Want als je meer weet over het verleden, kijk je anders naar de wereld om je heen. Creatieve talenten, van amateurs tot professionals, zijn gevraagd om onvergetelijke verhalen van vroeger op eigen wijze te verbeelden. Niet alleen grote verhalen over onze bestuurlijke of bevochten geschiedenis, ons religieus erfgoed of de innovaties in Brabant. Maar juist ook de kleine, persoonlijke verhalen van Brabanders. Via het online platform van brabantserfgoed.nl en het tv-programma Goud van Brabant op Omroep Brabant worden deze bijzondere Brabantse verhalen verspreid.

meer info over Goud van Brabant

Creatief Talent

Voor het item Creatief Talent vertolken talentvolle makers op allerlei manieren – met film, fotografie, dans of animatie – verhalen uit de Brabantse geschiedenis. De twintig beste inzendingen kregen de kans hun idee uit te werken met ondersteuning van 1.000 euro en de begeleiding van professionele coaches Ruut van der Beele, Mike Weerts, Frank van Osch en Harrie Verbeek. Van de twintig video’s worden er tien uitgezonden in het tv-programma Goud van Brabant. De maker van het beste filmpje won bovendien 3.000 euro voor een nieuw eigen project. 

De tweede ronde Creatief Talenten waren in de zomer van 2019 hard aan het werk om mooie erfgoedverhalen te verbeelden. KONKAV licht elke week twee talenten en hun producties uit. Deze week: Matteo Bal en Geerte van Beers & Martijn Kuijten en Inge Jansen.

Matteo Bal en Geerte van Beers - Twaalf boten naar Nederland

Matteo Bal en Geerte van Beers vertaalden het verhaal van de Molukkers in Kamp Vught naar animatie. De animatievideo is een wisselwerking tussen de speelse aquarellen van Geerte van Beers en de strakke animaties van Matteo Bal.

Matteo en Geerte: "We maakten een animatievideo over de Molukkers die in woonoord Lunetten kwamen te wonen. De animatie gaat vooral over de aankomst van de Molukkers in Kamp Vught. Met de dromen en idealen die ze meenamen uit ‘hun deel’ van Indonesië, de gedachte hier maar een korte tijd te zullen blijven, de levensomstandigheden en de desillusies, in een oud concentratiekamp." 

Bekijk de productie van Matteo en Geerte:

Martijn Kuijten en Inge Jansen - Tôntje d'n Dwerg

Martijn Kuijten en Inge Jansen maakten een animatie en lied over Tôntje d’n Dwerg uit Oploo. Martijn is muzikant en kunstenaar. Inge is animator en illustrator.

Bekijk de productie van Martijn en Inge:

Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant