GOUD VAN BRABANT: ONVERGETELIJKE VERHALEN VERBEELD DOOR TALENTEN VAN NU

Goud van Brabant is een multimediaproductie waarmee erfgoed dichter bij de Brabanders wordt gebracht. Want als je meer weet over het verleden, kijk je anders naar de wereld om je heen. Creatieve talenten, van amateurs tot professionals, zijn gevraagd om onvergetelijke verhalen van vroeger op eigen wijze te verbeelden. Niet alleen grote verhalen over onze bestuurlijke of bevochten geschiedenis, ons religieus erfgoed of de innovaties in Brabant. Maar juist ook de kleine, persoonlijke verhalen van Brabanders. Via het online platform van brabantserfgoed.nl en het tv-programma Goud van Brabant op Omroep Brabant worden deze bijzondere Brabantse verhalen verspreid.

meer info over Goud van Brabant

Creatief Talent

Voor het item Creatief Talent vertolken talentvolle makers op allerlei manieren – met film, fotografie, dans of animatie – verhalen uit de Brabantse geschiedenis. De twintig beste inzendingen kregen de kans hun idee uit te werken met ondersteuning van 1.000 euro en de begeleiding van professionele coaches Ruut van der Beele, Mike Weerts, Frank van Osch en Harrie Verbeek. Van de twintig video’s worden er tien uitgezonden in het tv-programma Goud van Brabant. De maker van het beste filmpje won bovendien 3.000 euro voor een nieuw eigen project. 

De tweede ronde Creatief Talenten waren in de zomer van 2019 hard aan het werk om mooie erfgoedverhalen te verbeelden. KONKAV licht elke week twee talenten en hun producties uit. Deze week: Margo de Haas & Geoff van Keulen.

Margo de Haas - De laatste catechisten van Breda

Margo de Haas verdiepte zich in de Catechisten in Breda.

Margo: "Als onderwerp heb ik gekozen voor de Catechisten. Deze Vereniging van vrouwen is ontstaan in 1928 in Breda en is in het leven geroepen om de teloorgang van het ‘goede’ katholieke leven tegen te gaan. Net als de nonnen in een klooster, kozen de Catechisten voor een godsdienstig leven zonder man en kinderen.

In eerste instantie hebben de Catechisten zich met name ontfermd over de fabrieksmeisjes van Breda, later breidde zij hun werkzaamheden uit naar wijkwerk en gezinszorg. Vanaf 1930 waren de Catechisten ook te vinden op kasteel Bouvigne waar zij vele cursussen en opleidingen verzorgden.

Deze groep vrouwen fascineert mij omdat veel van deze vrouwen kozen voor een leven als Catechist omdat zij het kloosterleven te beklemmend vonden en toch een zekere hang naar vrijheid hadden. Daardoor zijn Catechisten veelal vrouwen met een sterke eigen mening die niet zo snel een blad voor de mond nemen.

Hoewel de Catechisten een belangrijke rol in Breda en omstreken hebben gespeeld zijn er vandaag de dag nog maar weinig mensen die weten wie de Catechisten zijn. De Vereniging bevindt zich op dit moment in haar laatste levensfase, omdat er al lange tijd geen nieuwe aanwas van leden is geweest.

Op dit moment zijn er nog zeven Catechisten in leven. En voordat deze beweging uitdooft als een nachtkaars, wil ik over de laatste Catechisten nog een korte documentaire maken over hoe zij terugkijken op hun leven als Catechist nu het einde van de Vereniging in zicht is."

Bekijk de productie van Margo:

Geoff van Keulen - Dichterbij Brabant

Geoff van Keulen maakte een gesproken gedicht over Brabant.

Geoff: "Ik ben een filmmaker die Brabant wilt eren met een gesproken gedicht genaamd ‘Dichterbij Brabant’. In dit gedicht zijn informatieve historische feiten verweven tot een geheel en moet de Brabander een gevoel van trots geven."

Bekijk de productie van Geoff:

Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant