GOUD VAN BRABANT: ONVERGETELIJKE VERHALEN VERBEELD DOOR TALENTEN VAN NU

Goud van Brabant is een multimediaproductie waarmee erfgoed dichter bij de Brabanders wordt gebracht. Want als je meer weet over het verleden, kijk je anders naar de wereld om je heen. Creatieve talenten, van amateurs tot professionals, zijn gevraagd om onvergetelijke verhalen van vroeger op eigen wijze te verbeelden. Niet alleen grote verhalen over onze bestuurlijke of bevochten geschiedenis, ons religieus erfgoed of de innovaties in Brabant. Maar juist ook de kleine, persoonlijke verhalen van Brabanders. Via het online platform van brabantserfgoed.nl en het tv-programma Goud van Brabant op Omroep Brabant worden deze bijzondere Brabantse verhalen verspreid.

meer info over Goud van Brabant

Creatief Talent

Voor het item Creatief Talent vertolken talentvolle makers op allerlei manieren – met film, fotografie, dans of animatie – verhalen uit de Brabantse geschiedenis. De twintig beste inzendingen kregen de kans hun idee uit te werken met ondersteuning van 1.000 euro en de begeleiding van professionele coaches Ruut van der Beele, Mike Weerts, Frank van Osch en Harrie Verbeek. Van de twintig video’s worden er tien uitgezonden in het tv-programma Goud van Brabant. De maker van het beste filmpje won bovendien 3.000 euro voor een nieuw eigen project. 

De tweede ronde Creatief Talenten waren in de zomer van 2019 hard aan het werk om mooie erfgoedverhalen te verbeelden. KONKAV licht elke week twee talenten en hun producties uit. Deze week: Anouk van den Berg & Annelijn Suijkerbuijk.

Anouk van den Berg - Thuis in het bier

Anouk van den Berg verdiepte zich in het leven van Netty die als kind in bierbrouwerij ‘De Drie Hoefijzers’ woonde.

Anouck: "Netty woonde als kind in het kantoorgebouw van brouwerij ‘De Drie Hoefijzers’. Hoe beleefde zij het kantoorgebouw als thuis, waar haar vader, mijn vader en vele andere vaders jarenlang gewerkt hebben?"

Bekijk de productie:

Annelijn Suijkerbuijk - 13

Annelijn Suijkerbuijk verdiepte zich in de geschiedenis achter het oude bankgebouw van Luykx in Roosendaal.

Annelijn: "Ik ben Annelijn. Net verhuisd van Utrecht naar mijn roots, Brabant, Roosendaal. Moeder van twee jongens en theaterdocent. Ik ging een rekening openen voor mijn jongste zoon en kwam helemaal geïnspireerd weer terug, want wat was ik in een prachtig gebouw geweest.  En dus besloot ik daar maar meteen werk van te maken. Wat mij betreft is het dé onontdekte schat van Roosendaal.

Mijn filmpje gaat over het oude bankgebouw van Luykx in de Molenstraat waar nog veel van bewaard is gebleven, zoals de kluisjes, alle wapens in de ramen, een dikke kluisdeur en nog veel meer. Ik kan niet wachten om dit gebouw aan jullie te laten zien.

Samen met circustheatertalenten uit de regio zal ik werken aan een stuk met theater en circus. We gaan samen op onderzoek uit om te kijken wat het verschil is in de beleving van geld van nu in vergelijking met dat van 100 jaar geleden en daarmee proberen we het gebouw ‘tot leven te laten komen."

Bekijk de productie:

Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant