Welke beloftevolle creatievelingen moet je in de gaten houden? Playgrounds en KONKAV vertellen het je! Maandelijks lichten we een eigenzinnige beeldmaker uit. Dit maal: animator Olga van den Brandt. Olga studeerde in 2015 cum laude af aan het AKV|St.Joost en regisseerde en animeerde onder meer de prachtige kortfilm Lineage. We vroegen haar te reageren op drie quotes van niemand minder dan Marina Abramović, Robert Hughes en George Lucas. 

Naam: Olga van den Brandt

Opleiding: AKV|St.Joost, Bachelor Animatie

Beroep: animator, regisseur en scenarioschrijver

Huidige werkplek/studio: freelancer

Website: www.olgavdbrandt.nl

Instagram: www.instagram.com/olgavdbrandt

Vimeo: www.vimeo.com/user16949182

6653
"Art must be life — it must belong to everybody." Marina Abramović

Olga: "Dit ligt eraan. Ja, kunst moet voor iedereen beschikbaar zijn, maar een kunstwerk hoeft niet voor iedereen te zijn. Ik krijg het al benauwd van de gedachte dat ik een film zou moeten schrijven met de hele wereld als doelgroep. Dat gaat natuurlijk niet. Films zijn veel effectiever, en veel beter, als ze iets specifieks te vertellen hebben aan een specifieke groep mensen. En dat betekent in mijn ogen niet, een korte film maken voor festivalpubliek. Als een film alleen aanslaat bij andere filmmakers vind ik een film niet geslaagd. Dan zijn we alleen maar elkaar schouderklopjes aan het geven. Pas wanneer een film buiten de industrie mensen kan aanspreken, kan laten lachen, emotioneren, of zelfs in beweging kan krijgen, dan heb je als filmmaker je werk goed gedaan."

6655
"The greater the artist, the greater the doubt. Perfect confidence is granted to the less talented as a consolation prize." Robert Hughes

Olga: "Ik ken geen enkele filmmaker of kunstenaar zonder twijfel, en dat is maar goed ook. Natuurlijk heb je twijfels, kunst is niet objectief, het is geen rekensom die ofwel goed ofwel fout kan worden opgelost. Wat één iemand helemaal geweldig vindt, vindt het volgende persoon afzichtelijk. Daarom is het zo belangrijk om je bewust te zijn van je eigen smaak, wat vindt jij mooi? Wat voor films wil jij maken? Anders wordt je overspoeld door de meningen van anderen en wordt je weggevaagd. Ik ben een enorme perfectionist. Er is geen film die ik maak waar ik meteen tevreden mee ben. Soms zou ik liever niets naar buiten brengen, want niets voelt goed genoeg. Maar hoewel iedereen twijfelt, is het de kunst om je er niet door te laten paraliseren. Ik zie dat als een groot verschil tussen succesvolle en minder succesvolle filmmakers. Laat je je twijfels je bevriezen, of kun je ze juist gebruiken om een kritisch oog te ontwikkelen en verder te komen?"

6654
"But having a really good understanding of history, literature, psychology, sciences – is very, very important to actually being able to make movies." George Lucas

Olga: "Voor mij is dit zeker van toepassing. Ik kijk en maak graag gelaagde films over mensen. Ik vind het fascinerend om het leven door de ogen van iemand anders te bekijken, waarom maakt iemand bepaalde beslissingen? Ik zoek overal een reden achter en zou het liefst het hoofd van iemand open breken om zijn gedachten te lezen. Gelukkig is dat niet nodig, ik heb mijn hele leven al boeken gelezen. En elk boek is weer een nieuw perspectief op het leven waar je van kunt leren. Door te lezen leer je de wereld begrijpen, en als je de wereld niet begrijpt, dan maak je slechte films, dan wordt een film eenzijdig, eendimensionaal en clichématig. Want laten we niet vergeten wat voor invloed we hebben als filmmaker. Wij nemen ons publiek mee naar een nieuwe wereld en laten deze zien door onze ogen. Dan kun je maar beter heel goed weten waar je het over hebt."

Videoclip Way Back Home (gemaakt samen met Reinier Peersman):

Nieuwsgierig naar meer?

 Bekijk het profiel van Olga

Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant