Welke beloftevolle creatievelingen moet je in de gaten houden? Playgrounds en KONKAV vertellen het je! Maandelijks lichten we een eigenzinnige beeldmaker uit. Dit maal: Marleine van der Werf. In haar werk onderzoekt Marleine ideeën over de verbeelding, onderbewustzijn en overlevingskracht. Ze creëert krachtige filmische werelden, waarin de perceptie van de toeschouwer wordt uitgedaagd. We vroegen Marleine te reageren op drie quotes van niemand minder dan Julian Schnabel, Viktor & Rolf en Alfonso Cuarón.

 

Naam: Marleine van der Werf

Opleiding: Kunstacademie St. Joost (richting film) + Master Filmacademie        

Beroep: filmmaker/kunstenaar

Huidige studio: bij KINO (Gouvernestraat 133-3, Rotterdam)

Website: www.marleinevdwerf.com

Facebook: www.facebook.com/marleinevanderwerf

Youtube: www.youtube.com/user/marleinev/videos

6158
"I never thought of art as a career." Julian Schnabel

Marleine: "Mijn ouders zijn beide beeldende kunstenaars en ik wilde alles worden behalve dat. Totdat ik op de middelbare school voor het eerst met een ouderwetse filmcamera een film maakte. Ik werd direct verliefd en heb sinds mijn 15e niets anders meer willen doen. Terugkijkend hebben mijn ouders mij door hun vak geleerd om de werkelijkheid te observeren en alles daarin te bevragen. Waar zij dit nog steeds doen met verf, doe ik het nu door ervaringen te vertalen via de films en installaties die ik maak."

"Very often people don't seem to understand that you can be artistic and commercial or conceptual and commercial at the same time." Viktor & Rolf

Marleine: "Voor mij is een nieuw werk creëren, hetzelfde als op avontuur gaan. Het verschil bij een opdracht is dat je een reisleider mee hebt, waardoor er minder ruimte is voor verdwalen en eigen onderzoek. De afgelopen jaren heb ik commercieel gewerkt voor o.a. musea, de Erasmus universiteit en het Erasmus Medisch centrum. Zolang je duidelijk maakt dat je een autonome maker bent met een eigen stijl en ze kiezen daarvoor, dan geven ze je vrijheid. Binnen een commerciële opdracht kader ik voor mezelf altijd duidelijk af, wat ik wil onderzoeken en ontdekken op artistiek gebied. Daardoor houd ik mezelf scherp en creëer ruimte voor ontwikkeling die ik in mijn autonome praktijk weer kan implementeren. Het mooiste blijft toch als je eigen werk veel bekeken en bezocht word en je de reacties hoort en ziet. Het motiveert als je werk anderen tot nadenken kan inspireren."

"I just hope the discussion between Netflix and platforms in general and theatrical should be over. I think those guys–platforms and theatricals–should come together and realize whatever they’re doing to the discussion is hurting cinema." Alfonso Cuarón

Marleine: "De laatste film ‘Roma’ van Cuarón bewijst dat als er samenwerking is tussen die verschillende platforms er hele mooie projecten kunnen ontstaan. Die zowel op het internet, festivals als in de bioscoopzaal een succes kan worden. Volgens mij zou de discussie vooral moeten gaan over de inhoudelijke rol die nieuwe platforms als Netflix spelen, zeker in Europa waar de publieke omroepen onafhankelijke makers een plek bieden om hun werk te tonen, zonder winstoogmerk. Als deze omroepen en hun functie wegvalt en dit overgenomen wordt door Netflix kan de journalistieke en artistieke onafhankelijkheid moeilijk gewaarborgd worden denk ik."

nieuwsgierig? bekijk het KONKAV-profiel van Marleine

6165
Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant