In de vorige stukken schreef ik over een aantal opleidingen en cursussen die je kan volgen. Anno 2012 is het natuurlijk ook heel erg goed mogelijk om online een opleiding te volgen. Er staan veel instructie filmpjes op Youtube, die erg goed en grappig zijn.

De film die hierboven staat laat ik vaak zien tijdens lezingen, hij geeft in en een zeer korte tijd een hele hoop informatie. Bijna te veel. Iedere camerabeweging en techniek vraagt oefening. Het is makkelijk om met je mobiele telefoon een pan, tilt of lift te maken. Maar kijk eens naar deze technieken als ze gebruikt worden in een bioscoop film, waar worden ze toegepast en waarom worden ze gebruikt. Als filmmaker ben ik vreemd genoeg niet iemand die veel films kijkt. Als ik dan al een keer in een filmhuis of bioscoop zit, dan let ik vaak op de technieken die ze gebruikt hebben.

Als je een eigen film wilt gaan maken, kijk dan naar je eigen lievelingsfilm en probeer die eens – qua filmtechnieken – zo goed mogelijk na te maken. Klinkt wat suf wellicht, maar ik kan je verzekeren dat het niet eenvoudig is om iets moois te maken, zelfs een op een namaken is erg lastig en een perfecte manier om te oefenen met filmen.

Door: Frans Mouws oprichter en eigenaar van Hatsiekiedee.TV

Frans Mouws Frans Mouws

Hatsiekiedee.TV - Frans Mouws