Er is de afgelopen periode ontzettend veel gebeurd. Om te ontsnappen aan het dreigende gevoel van stilstand, ben ik uit mijn vertrouwde stadje Breda gevlucht en verhuisd naar het grote Rotterdam. Het was in het begin enorm wennen maar voelde altijd als de juiste stap. En nu ik weer een paar maanden verder ben voelt het zelfs als thuis. In deze korte periode heb ik ook ineens veel stappen gezet.

 

Trailermade

Het blijft als beginnende maker toch elke keer weer lastig om aan je centjes te komen. Je doet commerciële klusjes hier en daar en hebt misschien (zoals ik) nog ergens een bijbaantje. Al een lange tijd ben ik aan het zoeken naar een manier om dit iets meer naar mijn hand te zetten. Het idee was er om een bedrijfje te beginnen dat zich gaat specialiseren in het maken van trailers voor documentaires en speelfilms. Dit was in mijn gedachten altijd al ideaal; zo kon ik veel films bekijken en analyseren, raakte ik in contact met veel nieuwe mensen in het vak en verdiende ik aardig wat geld. Samen met mijn oude stage bedrijf Volya Films, had ik geregeld meetings om te kijken hoe ik zo'n bedrijfje zouden kunnen starten. Ik ben toen een marktonderzoek gestart en heb contact gehad met verschillende producenten en distributeurs. Hoewel er nog steeds veel gedaan moet worden en dit 'bedrijfje' nog lang niet zal lopen zoals ik het wil, heb ik er al wel iets leuks uit kunnen halen. Ik werd tijdens mijn marktonderzoek benaderd door productiehuis BALDR Film in Amsterdam. Zij hadden mij gevraagd of ik voor de documentaire 'Roze Wolk', die in première zou gaan op het Nederlands Film Festival, een teaser wilde maken. In een vrij korte tijd kwam de teaser tot leven en word hij nu gebruikt als promotiemateriaal voor dit belangrijke project. Tevens mocht ik ook aanwezig zijn op de première van de film. Winning!

 

Nieuwe film

Het gekste wat er gebeurd is sinds ik gesetteld ben in Rotterdam, is dat ik opeens begon te schrijven. Schrijven, schrijven, schrijven. Met een intense behoefte om weer iets nieuws te maken, liggen er opeens pagina's met scènes voor mijn neus. Of deze al goed genoeg zijn om een film over te maken laat ik even in het midden. Er ligt iets! Droefgeest voelt steeds meer aan als het verre verleden en voor mijn gevoel ben ik als maker weer verder gegroeid. De videoclip van Stef Bos die we een tijdje terug gemaakt hebben (Mocht je geen idee hebben waar ik het over heb, lees even de vorige blog: http://www.konkav.nl/magazine/blog-10-ruimtevaarder/%7B26A35680-5EC1-415F-9187-724F0DFC3B8F%7D/#.V-zwYKKuyv0) was een zetje dat ik nodig had om weer geprikkeld te worden. Met het steeds concreter worden van mijn nieuwe project, doemen er weer allerlei nieuwe vragen op. De grootste vraag is natuurlijk hoe ik in godsnaam aan geld ga komen om dit project te realiseren. Maar waar een wil is, is een weg.

 

Geduldig mannetje

Wat ik steeds meer aan mijzelf begin te merken is dat ik een geduldiger mannetje word. Tijdens en net na mijn afstuderen was ik zo'n hyperactief ventje dat alles tegelijk wilde. Ik kon de bomen door het bos niet meer zien. En ik heb het denk ik al wel eens eerder gezegd, maar er is een soort rust aan het ontstaan in mij. Niet dat ik lui word of minder gedreven, maar dingen zijn meer te relativeren. In plaats van steeds te denken; 'Shit, deze maker heeft op deze leeftijd al meer bereikt', voelt het nu meer aan als 'Ik doe lekker mijn eigen ding'. Zelfs mijn geldzorgen vallen me ineens minder zwaar. Wat ik vooral fijn vind hieraan is dat er een soort rust ontstaat waardoor dingen opeens meer helder zijn. Dingen kunnen opeens ook opgesplitst worden; dit ben ik nu aan het doen, morgen ga ik daar aan verder. Zo ontstaat weer meer focus. Het enige wat ik nu voor mijn gevoel nog echt moet gaan doen, is Droefgeest online zetten. Na op verschillende kleine festivalletjes vertoond te zijn en laatst nog genomineerd voor de BNDeStem Cultuurprijs, is het nu echt tijd de navelstreng door te knippen en 'm op Vimeo zijn eigen pad te laten volgen.

 

Conclusie

Ik wil nu eigenlijk tot een soort conclusie kunnen komen in dit wat warrige velletje tekst. Maar ik denk niet dat dat gaat lukken. Er zijn ditmaal ook niet echt dingen afgesloten, eerder geopend. En dat is eigenlijk nog veel spannender.

Angelo Raaijmakers

Angelo Raaijmakers