Rudi studeert in 2004 af als scenarioschrijver voor fictie aan de Nederlandse Film & Televisie Academie, waarna hij snel terug verhuist naar Brabant. Na enkele jaren werkervaring op te hebben gedaan bij regionale producenten start hij in 2008 definitief als zelfstandig filmmaker. Met als basis nog altijd scenario ontwikkelt hij zich steeds meer als producent, waarbij hij steeds de balans zoekt tussen opdrachtwerk en vrij werk. "Je hoofd gebruiken om je hart te kunnen volgen" is zijn devies.

Rudi schrijft onder meer enkele korte animatiefilms voor Frodo Kuipers en enkele live action films voor onder meer regisseurs Tim Klok en Sanne Kortooms. Een overkoepelende karakteristiek in zijn werk is de psychologische opbouw danwel afbraak van de karakters. "Er gaat meestal wel iets mis in het hoofd van mijn personages". Rudi laat zich inspireren door filmmakers als David Lynch, Charlie Kauffman, Ingmar Bergman en Roman Polanski. Makers die zich op het randje van het experiment bevinden zonder de fascinatie voor het beeldverhaal uit het oog te verliezen.

Vanuit zijn productiebedrijf RUBR Film produceert Rudi films voor uiteenlopende opdrachtgevers, zowel in de bedrijfs- als de overheidssector. Vanuit een brede ervaring met meedenken op het gebied van bedrijfs- en overheidscommunicatie weet Rudi op een prettige manier de vertaalslag te vinden van zender naar ontvanger.

In 2016 staat hij aan de basis van de oprichting van Studio Nova, een broedplaats in Tilburg, waar zelfstandige filmmakers uit allerlei verschillende sectoren een werkplek huren en samen werken aan een dynamische Brabantse filmsector. Inmiddels werken zowel startende als gevestigde documentaire-, animatie-, fictie-, corporate en experimentele filmmakers gebroederlijk naast elkaar in het gezellige Studio Nova pand.

Eind september 2019 verwezenlijkt Rudi een van zijn volgende dromen. Dan gaat op het Nederlands Filmfestival in Utrecht zijn debuutfilm als regisseur in première. Ruim drie jaar lang werkt hij aan de sfeervolle, monochroom gedraaide psychologische thriller 'Medulla', die hij zelf schrijft, regisseert, produceert en monteert. In Medulla speelt een uitgebreide cast met door de wol geverfde acteurs uit de Nederlandse en Vlaamse film-, televisie- en theaterwereld, met als absolute boegbeeld Michaël Pas. De film werd volledig opgenomen in het pand van Studio Nova. De komende jaren wil Rudi zich verder ontwikkelen als regisseur van fictiefilms. "Ik ben nu veertiger. Het wordt tijd om het maar eens gewoon te gaan doen."

Konkav Kast met Rudi Brekelmans

Rudi in de KONKAV-podcast

"Als je wilt leren loslaten in je leven, moet je scenario-schrijver worden." Aan het woord in de zesde KAST: Rudi Brekelmans. Hij leerde scriptschrijven aan de Filmacademie, werkt regelmatig samen met animator én Waalwijkse jeugvriend Frodo Kuipers en is mede-oprichter van filmproductiehuis Studio Nova in Tilburg. Een gesprek op zolder van deze spiksplinternieuwe studio temidden van de verbouwing over het ontwerpen in je hoofd en het scenario als bouwtekening. En hoe bracht een dvd van de film Taxi Driver hem op het idee om scenarioschrijver te willen worden?

Beluister de aflevering: