In deze hectische maatschappij waar vertraging als hinderlijk ervaren wordt. En het reizen niets meer is dan zo snel mogelijk van A naar B te komen. Wil ik stil staan bij datgene wat normaal wordt overgeslagen. Met mijn werk wil ik de bezoeker bewust maken van deze momenten.

Ik ben als kunstenaar op zoek naar een andere beleving van het Nederlandse landschap. Ik ervaar deze beleving van het landschap door het maken van wandelingen. Door het wandelen ontstaat er een vertraging van tijd en plaats. Vele kilometers heb ik afgelegd, wandelingen dicht bij huis, delen van het Pieterpad, strandwandelingen etcetera. Het gaat me niet om het wandelen op zichzelf, maar ik zet het wandelen in als functie. Het zorgt ervoor dat ik tijd heb de omgeving in me op te nemen. Door het wandelen stuit ik op plekken waar ik normaal gesproken voorbij zou razen.

Tijdens het werk verwacht ik een vertraging van mijn waarneming waarbij ik terug ga naar de kracht van de stilte in een individuele ervaring. De beleving van het landschap is van wezenlijk belang in mijn werk. Deze beleving probeer ik te vangen in bewegend beeld.

Noortje Haegens Noortje Haegens

Noortje Haegens