Biografie

Filmmaken begint voor Marieke (1993) in het stilstaan bij dingen waar we normaal aan voorbij lopen. Ingewikkelde thema’s onderzoekt ze in verhalen dichtbij huis. Zo maakt ze het moeilijk bespreekbare toegankelijk.

Waarom is waardering uiten naar dierbaren soms zo moeilijk? Wat is een thuisgevoel? Hoe kies je voor jezelf en hoe ziet dat eruit?

In 2018 heeft ze haar debuut gemaakt met de film: Nu of Nooit Meer. Hiermee is ze afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Een opmerkelijke keuze, Marieke studeerde namelijk Ruimtelijk Ontwerp op de academie. Ze besloot echter in haar laatste jaar een heel persoonlijk verhaal te vertellen in ander medium: documentaire. Nu of Nooit Meer ontving de Wildcard van het Nederlands Filmfonds, de Drempelprijs van de Willem de Kooning academie, de award voor ‘beste debuut’ op het Eindhoven Film Festival en de award voor ‘beste film’ op het Tilburg Film Festival. Daarnaast is de documentaire uitgezonden door de NPO, Canvas en verschillende filmfestivals.

Op dit moment werkt Marieke als regisseur bij Korrel Film, een productiekantoor in Rotterdam. Ze werkt aan een nieuwe documentaire in het Teledoc Campus traject over het liefdadigheidswerk van haar grootouders. Ook is haar film voor het Wildcard traject in pre-productie.
Lees meer op: www.mariekewidlak.com

Film ‘Centen van Knegsel’ van Marieke Widlak in première op het Nederlands Film Festival 2020

Wanneer Marieke (27) door haar opa en oma wordt gevraagd om hun veertig  jarenlange ontwikkelingshulp aan de Indische priester Christopher over te nemen, gaat ze op zoek naar wat 'goed doen' voor haar betekent. De film speelt zich af in het Brabantse dorp Knegsel en in India.

Debuut documentaire: Nu of Nooit Meer

Na de zelfdoding van haar zus bleef filmmaakster Marieke Widlak achter met een machteloos gevoel. Had ze wel voldoende waardering naar haar zus uitgesproken? In de film zoekt Marieke naar antwoorden bij haar vader, moeder en andere zus. NU OF NOOIT MEER is een ode aan het uitspreken van liefdevolle waardering.  

Marieke Widlak Marieke Widlak

Marieke Widlak