
Dit keer presenteren we Project Freetown van Anne van Mill en Meike Verbaandert, twee gepassioneerde documentairemakers die momenteel hun afstudeerproject 'Project Freetown' realiseren. In hun documentaire nemen ze ons mee naar Sierra Leone, waar ze samen met lokale makers een groep poëten volgen in de aanloop naar hun grote poetry slam.
Kun je kort iets vertellen over jezelf en je werk?
Wij zijn Anne en Meike en dit semester studeren wij allebei af met onze documentaire in Sierra Leone: PROJECT FREETOWN. Anne studeert af aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg en Meike maakt haar opleiding creative business af aan Breda University of Applied Sciences. Allebei hebben we een grote passie voor mens, cultuur en verhalen.
Wat inspireert jou als maker?
Anne: Ik wil mensen en culturen met elkaar verbinden. Aan de wereld laten zien dat we allemaal niet zo verschillend zijn als er soms gedacht wordt. Als journalist vind ik persoonlijke verhalen een mooi middel om deze visie uit te dragen.
Meike: Verhalen vertellen is mijn grootste passie, ongeacht of dit via video, woorden of andere media gaat. Ik wil verhalen vertellen die mensen echt raakt, of waar ze zich helemaal in kunnen verliezen.
Kun je iets vertellen over een recent project waar je trots op bent, een project waar je nu aan werkt?
Momenteel zijn we bezig met onze afstudeer documentaire Project Freetown! In deze documentaire, die we in samenwerking met creatievelingen uit Freetown maken, volgen we een groep poëten in de aanloop van hun grootse poetry slam tot dan toe. Deze poeten proberen door slim gebruik te maken van hun worden positiviteit te verspreiden en de wereld een betere wereld te maken.
Om deze documentaire te kunnen realiseren hebben we een crowdfunding opgezet! Lees meer over ons project op onze pagina bij voor de kunst https://www.voordekunst.nl/projecten/18545-project-freetown!
Wat is een grote uitdaging die je hebt moeten overwinnen in je carrière?
Anne: Persoonlijk heb ik moeite met hoe oneerlijk de wereld soms kan zijn. Als Nederlander word je al snel geboren met een set privileges waar ik nooit iets voor heb hoeven doen. De grootste uitdaging in mijn carrière is met dit ongemakkelijke gevoel van onrecht om te gaan en wellicht het te gebruiken om de wereld een stukje eerlijker te maken.
Meike: Ik denk het afzetten van mijn westelijke lens. Waar je geboren bent, hoe de wereld om je heen er uit ziet heeft zoveel invloed over je eigen perceptie van de wereld, en ik denk dat je die soms helemaal weg moet proberen te nemen om een documentaire te kunnen maken die prachtige, niet westerse culturen in hun volle recht kan laten zien. Zoals iemand ooit tegen me zei, “Je ziet dingen niet zoals ze zijn, je ziet ze zoals jij bent.”
Wat zijn je ambities voor de toekomst als maker?
Anne: Journalistiek als een grote samenwerking zien. Mensen een stem geven door samen met hen verhalen te maken.
Meike: Ik hoop nog veel bijzondere samenwerkingen aan te kunnen gaan net zoals deze, en dat daaruit nog vele inspirerende en unieke projecten voort kunnen komen!
Heb je tips voor andere makers?
Verwonder je. Ga te werk met een open vizier. Accepteer dat je als maker niets weet, en ben nieuwsgierig naar alles wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt.
Crowdfunding
Wil je meer weten over Project Freetown en het werk van Anne en Meike? Bezoek hun crowdfundingpagina voor updates, achtergrondinformatie en de mogelijkheid om te doneren.
Instagram: @projectfreetown, Facebook: @projectfreetown

