Tegenwoordig zijn er veel verschillende manieren om een foto te nemen of een filmpje te maken: DSLR, polaroid of je mobiele telefoon. Wat al deze keuzes met elkaar gemeen hebben is dat ze je in staat stellen om een moment vast te leggen. Je drukt op de knop en klaar is Klara. Nu is er een camera die geen foto neemt of film maakt, maar beschrijft wat er te zien is.

De Descriptive Camera van Matt Richardson beschrijft de scène waar een foto van gemaakt is. Hoe dit werkt? Nadat de knop van de camera is ingedrukt wordt de foto naar naar Mechanical Turk gestuurd. Dit is een website van Amazon.com, waarbij taken door mensen worden uitgevoerd. Op de website komen aanvragers van taken en mensen die het uitvoeren bij elkaar. Tegen kleine vergoedingen worden er omschrijvingen van de foto’s gemaakt die vervolgens uitgeprint worden door de camera.

De camera is niet alleen maar een absurde grap, maar onderzoekt ook het idee van het toevoegen van beschrijvende metadata aan foto's als ze worden genomen, aldus Richardson. De metadata zouden iets kunnen toevoegen aan de gegevens die we al hebben - zoals datum, tijd en locatie - waardoor het bijvoorbeeld makkelijker wordt om later de foto’s terug te vinden.

Bron: thecreatorsproject.com

 


 

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg