Tijdens het feestelijke Nieuwe Filmers Festival op 18 september 2015 beleefden de 5 films van het One Week Filmproject hun premières en werd de award Het Paradepaardje uitgereikt. And the winner was ….

Team Rebel with a crew met hun film RUIMEL!

Reden voor KONKAV om regisseur Joris Sluiter en producent Ralf van de Wiel te vragen naar hun ervaringen.

In één week een complete korte film maken, hoe was dat?

Joris: Ik vond het enorm tof! Eerder heb ik al meegedaan aan acht 48 hour film projects, waarbij je binnen 48 uur een film maakt. Het werken met tijdsdruk kende ik dus al. Nu hadden we een week de tijd, een stuk meer als 48 uur, dat was leuk en eigenlijk een verademing. Nog steeds moet je doorpoten, beslissingen maken omdat de tijd op is. Bij sommige shots niet te lang stilstaan en doorknallen, letterlijk, maar dat moeten ze bij big budget movies ook.

Ralf: Een leuke uitdaging! Wat ik fijn vond aan de tijdspanne, is dat je geen tijd hebt om lang bij een teleurstelling stil te staan. Als er iets mis gaat, dan is dat balen, maar je wordt door de tijdsdruk gedwongen om direct een oplossing te zoeken. Goed voor je creativiteit.

Hoe ga je tijdens die week te werk?

Joris: Je probeert zoveel mogelijk te plannen en je moet weten wanneer je moet stoppen. Daarnaast is het belangrijk een verhaal te bedenken wat behapbaar is om te maken. Ook denk ik dat het belangrijk is een niet te groot maar ook niet te klein team bij elkaar te zoeken zodat je snel kunt overleggen en genoeg handen hebt om alle taken te kunnen uitvoeren.

Ralf: Uiteraard zoek je goede mensen voor je filmteam. Voordat de week begint, zorg je dat je bepaalde zaken, voor zover dat mogelijk is, al op touw hebt staan. Bijvoorbeeld je filmlocaties. Samen met Juul van der Plas (spelregie) hebben we met zijn drieën bedacht welke kant we ongeveer uit zouden gaan met het verhaal. En hoeveel hoofdrollen er zijn. Aan de hand daarvan hebben we acteurs gecast en gevraagd of ze op stand-by wilden staan. Verder is een grove planning van de week erg nuttig. De taken waren goed verdeeld over de teamleden. Iedereen wist wat hem te doen stond, dan gaat zo’n week bijna vanzelf.

Als producent was ik vooral bezig met timemanagement. Dat begint al bij het schrijven. Met onze ervaring konden we redelijk inschatten of het mogelijk was om in een week te realiseren wat er op papier werd gezet. Dat vind ik belangrijk.

De grootste uitdaging

Joris: Een toffe film maken is eigenlijk de grootste uitdaging tijdens deze filmcompetitie. Dat klinkt misschien stom en ik ben niet iemand die snel zou zeggen dat onze film heel tof is. In een week kan je best een korte film, dat kan iedereen. De moeilijkheid zit hem in het maken van een film in een korte tijd die leuk/spannend/dramatisch/eng of grappig is. Dat is sowieso de uitdaging bij het maken van een film. In Hollywood worden ook slechte films gemaakt in een tijdsbestek van een jaar of langer met een budget van tientallen miljoenen.

Ralf: De grootste uitdaging is de balans te vinden tussen iets spectaculairs maken, en inschatten wat mogelijk is om in een week tijd te maken met wat je voor handen hebt. Zonder alles op safe te spelen; je moet wel risico’s durven nemen.

Een mooie week

Joris: Voorafgaand aan het One Week Filmproject wilde ik dat de sfeer goed zou zijn, stress zoveel mogelijk zou worden vermeden en dat mensen plezier zouden hebben in wat ze doen. De rest maakte me eigenlijk niet uit. Het beste er van maken, en dat is gelukt. We hebben heel weinig stress gekend, behalve op het einde tijdens het renderen van de film, en de sfeer was goed. We hebben plezier gehad. En wat is mooier dan met een groep mensen iets maken wat er daarvoor nog niet was?

Ralf: Er zat een goede balans en sfeer in het filmteam, het was gezellig en tegelijkertijd werd er hard en professioneel gewerkt. Dat is ook meteen de sleutel van deze film: het was een team-effort. De meeste van onze teamleden hadden nog nooit eerder samengewerkt, dat maakt het erg speciaal.

Het Nieuwe Filmers Festival

Op het Nieuwe Filmers Festival van afgelopen 18 september ging jullie film RUIMEL! in première en mochten jullie de film award Het Paradepaardje in ontvangst nemen. Hoe was die avond?

Joris: Gaaf! We hadden niks verwacht. Ik kende de competitie en wist dat alle teams mooie dingen kunnen maken. Wij hadden een iets aparte film gemaakt, ik had niet verwacht dat we zouden winnen.

Ralf: Het was leuk om na iedere vertoning te horen hoe de week van het desbetreffende team was gegaan. Het One Week Filmproject is sowieso een mooi initiatief. Bovendien is het fijn dat je gedurende de week gebruik kan maken van coaches om je film nog iets scherper te maken. Ik hoop dat er volgend jaar nog meer teams deelnemen, ik raad het echt aan!

De film RUIMEL gaat in het najaar als ‪‎voorfilm‬ draaien in de bioscoop van het Theater aan de Parade en is geselecteerd voor het Eindhovens Film Festival dat plaats vindt van 26 t/m 29 november in Natlab Eindhoven.

Foto credits: fotograaf SOLOS Marcus Peters
Image
Janneke van Laar

Kunstloc Brabant