Voor het eerst wordt dit jaar tijdens het Holland Animation Film Festival (HAFF) de Grote Prijs voor Nederlandse Animatie uitgereikt. Een jury van professionals gaat op zoek naar de beste animatiefilm van Nederland. Het HAFF vindt voor de zestiende keer plaats van 20 tot en met 24 maart in Utrecht.

Naast de prijs voor Nederlandse films organiseert HAFF in 2013 ook de competities voor features, shorts en Europese studentenfilms. De inschrijving voor deze awards zijn al gesloten. Aanmelden voor de internationale webcompetitie HAFFTube kan nog wel van 4 februari tot en met 8 maart.

Betrokkenheid
Het HAFF biedt een eigenzinnige kijk op animatie uit binnen- en buitenland. Het hoofdprogramma toont een veelzijdig palet aan spraakmakende features, innovatieve shorts en motiondesign, met interessante crossovers naar beeldende kunst, internet, games en strips. Het festival besteedt speciale aandacht aan strijdbare films, betekenisvolle animaties die zich inzetten voor de wereld om ons heen. Geëngageerde films zijn van alle tijden en de thematiek kan van alles omvatten. Ze zetten aan het denken en stellen vraagtekens bij markante gebeurtenissen in de politiek en samenleving, maar ook kleine actuele thema’s krijgen een plaats.

Gerrit van Dijk
Het programma-idee is opgezet in samenwerking met de vorig jaar overleden HAFF-oprichter Gerrit van Dijk (5 december 1938 – 4 december 2012). Hij was pionier op het gebied van geëngageerde animatie. Denk bijvoorbeeld aan de films Butterfly R.I.P. 1975 (1975) en de Jute-films (1979).

Bronnen: MVSP en HAFF
 

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg