Bioscopen en filmhuizen staan op het punt de historische overstap te maken van traditionele film naar digitale projectie. De revolutionaire 4K-technologie van Sony neemt hierin een koppositie in. Theater en filmhuis de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch is sinds maart volledig uitgerust met 4K-technologie van Sony Digital Cinema. In totaal krijgt het pand vijf Digital Cinema 4K-projectoren.

De hoge resolutie van 4K zorgt voor een meer gedetailleerd, aansprekend en realistisch beeld, zonder zichtbare pixelstructuur. Hierdoor is het net alsof je onderdeel wordt van de film; het beeld is net zo scherp als in het dagelijks leven. De Verkadefabriek besloot om op de allernieuwste cinematechniek over te stappen, om zo de bezoekers de best mogelijke filmervaring te bieden.

Minipixels
De 4K-beeldstandaard voor cinematografische projectie is 4096 x 2160 pixels. Dit is vier keer de hoeveelheid pixels van de 2K-resolutie. Ter vergelijking: 2K staat gelijk aan vijf procent betere kwaliteit dan reguliere Full HD-schermen en televisies. Hiermee voldoet het aan de hoge DCI-kwaliteitsnormen (Digital Cinema Initiatives). Het resultaat is een indrukwekkend scherp beeld met pixels, en ruimtes tussen pixels, die zo klein zijn dat het menselijk oog ze op een normale kijkafstand niet kan waarnemen.

De voordelen van 4K
“Bioscopen en filmhuizen in Nederland worden zich steeds bewuster van de voordelen van 4K in de digitale entertainmentwereld”, aldus Tore Mortensen, Deputy Head van de afdeling European Digital Cinema Sales bij Sony. “Tijdens een speelfilm is het net alsof je zelf op de set staat, levensecht. Ook voor de ogen is het heel ontspannen.” Jan van der Putten, directeur van de Verkadefabriek is enthousiast over de overstap naar digitale 4K-cinema. “Met Digital Cinema 4K van Sony hebben we nu een manier gevonden om onze klanten te imponeren en hen de best mogelijke filmervaring te bieden.”
 

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg