Naast Peter van Houten met La vie de Jean Marie is ook de Eindhovense filmmaker Dré Didderiëns geselecteerd voor het Internationaal Film Festival Rotterdam. Zijn documentaire film Mijn witte hemd zal op woensdag 28 januari in première gaan op de 44ste editie van het festival. 

 

De film werd geproduceerd door het in Breda gevestigde productiebedrijf Zuidenwind Filmprodukties en is op het festival opgenomen binnen het programma Spectrum Premières, waarin hoogtepunten van internationale festivals en andere recente, indrukwekkende films worden getoond. De première vindt plaats in Pathé Schouwburgplein en start om 19.15 uur.

Mijn witte hemd kwam tot stand in het kader van de Brabantse Beauties; een initiatief van Omroep Brabant om samen met Brabantse producenten jonge en ervaren filmmakers te stimuleren.

Mijn witte hemd gaat over Rob (36) die het syndroom van Down heeft en worstelt met tegenstrijdige gevoelens ten gevolge van een traumatische ervaring. Gevoelens die hem maar niet loslaten, ook al zou hij ze soms het liefst negeren. Toneelspelen biedt hem de mogelijkheid om af en toe de harde werkelijkheid een plekje te geven. Hierbij wordt hij geholpen door Liesbeth Reeser en Stefan Jung van de Eindhovense theatergroep Carte Blanche. Deze theatergroep maakt theater met mensen met een verstandelijke beperking, een psychiatrisch verleden of een autistische stoornis. 

Mijn witte hemd is een film over de intensiteit van het leven, over het omgaan met verlies en de innerlijke worstelingen van een bijzondere jongeman. Een film waarin droom en werkelijkheid, realiteit en spel met elkaar verweven zijn.

De film is na de première nog op de volgende dagen te zien op het IFFR: donderdag 29 januari om 17 uur in Lantaren Venster, vrijdag 30 januari om 14.15 uur in Lantaren Venster en zaterdag 31 januari om 9.15 uur in Cinerama Filmtheater.  

Janneke van Laar

Kunstloc Brabant