Vanaf 28 december is de nieuwe komische serie Ruutruutruut te zien op Omroep Brabant. KONKAV interviewde de Bossche regisseur Ruut van der Beele.

Vroeger wilde hij fotograaf worden. Na een studie aan de HTS en de sociale academie, kwam hij terecht op de filmacademie Sint Lucas in Brussel. Hij maakte een aantal korte films en documentaires, ”maar dit is wel een heel bijzonder kindje geworden”, vertelt Van der Beele. Na twee jaar hard werken is de serie Ruutruutruut af. Eind november was de première in de NWE Vorst in Tilburg. Het publiek werd getrakteerd op 1,5 uur schurende humor. Samen met medemaker Martijn Crins stond Van der Beele wat onwennig voor de zaal vol met cast, crew, crowdfunders en zo’n honderd andere belangstellenden.

Bijsturen
Zelf heeft hij geen favoriete scène, daarvoor is hij teveel bij het product betrokken. Wat hem wel heeft verrast is hoe sommige verhalen op papier niet grappig zijn, maar in de praktijk heel goed blijken te werken. ”Zoals de scène over een yogadocent, die ik helemaal niet zag zitten toen ik hem las. We hebben hem toch gedraaid en hij is echt heel leuk geworden.”
Ruutruutruut werd in twee draaiperiodes van tien dagen opgenomen met een tussenliggende periode van drie maanden. Dit gaf de makers de kans om tussentijds bij te sturen. Sommige personages kregen bijvoorbeeld meer ruimte en het bleek dat bepaalde verhaallijnen beter tot hun recht kwamen als ze binnen een aflevering gegroepeerd werden.

Punchline
Ruutruutruut is geen serie waarbij elke scene een duidelijke punchline heeft. De afleveringen duren een kwartier en bestaan uit langere scenes waarbij je een personage echt leert kennen. Of zoals Van der Beele zegt: ”Geen grap gerichte, maar meer trage humor. Zoals je in Vlaamse serie In de Gloria ook ziet. We willen dat mensen zich kunnen herkennen in de karakters. Of dat ze zich ongemakkelijk of misschien zelfs gegeneerd gaan voelen bij de personages.”

Op 28 december trapt Omroep Brabant af met een langere aflevering van Ruutruutruut. Daarna is de serie vanaf half januari wekelijks te zien op Omroep Brabant.

TIP: Ruutruutruut acteurs Martijn Crins en Marcel Roelfsema staan vanaf aanstaande zaterdag tot en met 4 januari op de planken met de voorstelling Waldo & the outsiders van Afslag Eindhoven.

Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort