Voor een driedelige natuurdocumenaire serie voor onder andere VARA-BNN heb ik mijn geluidsstudio een flinke upgrade gegeven.

Zo is het vanaf nu mogelijk om mixen volledig in 5.1 surround af te werken met een hagelnieuwe Pro Tools HD 12 set. Veel van de aanwezige plugins zijn geupdate of uitgebreid zodat deze ook geschikt zijn voor dit nieuwe formaat. Er is een foley cabine met aparte afluistering en beeldscherm gekomen.

Foley

Voor de documentaire ben ik verantwoordelijk voor de complete geluidsedit inclusief alle foley opnames. In natuurfilms wordt erg veel geluid achteraf in de studio "nagemaakt". Dit omdat het overgrote deel van de filmbeelden met enorm lange lenzen wordt gefilmd. Het zou dan vreemd zijn wanneer het geluid niet klinkt alsof je bij het onderwerp als het ware op schoot zit.

Upmixen

Omdat veel muziek in stereo wordt gemixt zal deze bewerkt moeten worden om deze tot volle glorie te laten komen in een surround mix. Dit proces wordt upmixen genoemd. Goede upmix software zorgt er voor dat er geen verkleuringen in de originele mix komt, maar misschien nog veel belangrijker. Dat deze ook altijd geschikt blijft voor stereo of mono weergave.

Wil je meer weten over audionabewerking of surround geluid? Kom gerust een keer langs