Afgelopen weekend was het zo ver: de allereerste editite van DOCfeed. Het nieuwe Brabantse documentairefestival werd bedacht en georganiseerd door filmmaker Frans Mouws. KONKAV sprak hem na afloop van het festival.

“Het is boven verwachting gegaan op alle vlakken. Ik hoopte vooraf op vijf films en zo’n 150 bezoekers in drie dagen. Het werden meer dan tien films en ruim 300 bezoekers”, zegt Mouws tevreden.

Hij is blij dat de opzet van het festival, een laagdrempelige onmoetingsplek tussen makers onderling en hun publiek, is geslaagd.  “Wat ik niet had verwacht is dat er zoveel bezoekers van buiten mijn eigen netwerk op het festival af zouden komen. Meer dan de helft van de bezoekers zijn spontaan langsgekomen, dat vind ik echt super.”

Frans Mouws en zijn team hebben veel geleerd van de eerste keer: “We hadden bijvoorbeeld geen ervaring met programmeren waardoor een aantal top films gelijktijdig draaiden en de bezoekers moesten kiezen. En we hebben een leuke film gedraaid die pas drie dagen voor het festival binnenkwam, dat moeten we ook niet meer doen. We hebben iets meer tijd nodig om een goed programma met bijbehorende website en programmaboekjes kunnen maken.”

De eerste editie van DOCfeed en de reacties die zijn binnen gekomen steunen de gedachte dat er plek is in Eindhoven voor een laagdrempelig documentaire festival vindt Mouws. “Dit jaar heeft mijn bedrijfje Hatsiekiedee.TV het hele festival gedragen, met gelukkig veel vrijwilligers en collega's die ons geholpen hebben. We hopen natuurlijk dat de Gemeente Eindhoven of de provincie ons een steuntje in de rug wil geven om ons door de eerste jaren heen te helpen. Mijn voornemen is om het festival minimaal de komende vijf jaar te houden, dan moeten we kostendekkend kunnen draaien.”

De data voor 2015 zijn nog niet bekend, maar makers kunnen wel al documentaires inzenden via http://www.docfeed.nl/filmmakersVoor wie niet kan wachten tot volgend jaar: Komende zomer gaat DOCfeed ‘on tour’. “Op vreemde plekken documentaires laten zien die passen bij de omgeving”, legt Mouws uit. “De nieuwe wildernis op de hei, een documentaire over de luchtvaart in een oude hangar, dat soort zaken.” Wij van KONKAV kijken er naar uit!

Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort