Helikoptershots zijn te gek. Een echte Hollywoodfilm kan eigenlijk niet zonder. Voorheen kostten dit soort opnames handenvol geld, maar nu is er een betaalbare oplossing. Skyline Capturing uit Tilburg werkt met een op afstand bestuurbare heli, bewapend met een professionele HD camera. Goed voor cinemakwaliteit beeldmateriaal.

Skyline Capturing is opgericht door de in Hilvarenbeek geboren Tommy van Berkel (28). Als professioneel skateboarder reisde hij de wereld rond en nog mooier: hij verdiende geld waarmee hij een tijdje geleden Skyline Capturing kon starten.

Afstand bestuurbare Helikopter
“Skyline capturing is een bedrijf dat zich specialiseert in luchtopnames door middel van een multi-rotor, oftewel: een op afstand bestuurbare helikopter”, legt Van Berkel uit. “Onder de heli hangt een professionele HD camera die door een gimbal (stabilisator) wordt gestabiliseerd. Ik vlieg de machine en mijn collega Gijs Kooijmans bestuurd de camera, hij is dus de ‘camera operator’. Maar ik wil benadrukken da we ook volledige videoproducties leveren, dus niet alleen luchtopnames.”

Hoe het allemaal begon
“Toen ik een jaar of 14 was had ik een hobby: RC heli's bouwen en vliegen. Ik raakte meteen in de ban en beoefen dit tot de dag van vandaag. Twee jaar geleden kwam er een vriend naar mij toe die begonnen was met zijn eigen bedrijf in zonnepanelen. Hij vroeg: ''kun jij geen camera onder die helikopter hangen en zo de zonnepanelen filmen?'' Ik ben mij meteen gaan verdiepen in de mogelijkheden en kwam terecht in de wereld van luchtopnames - wat toen nog een klein en zeer gespecialiseerd vak was. Ik moest nog veel leren. De grootste uitdaging was een mooi trillingvrij beeld uit de camera krijgen. Motoren van een multi-rotor creëren trilling, die trilling dringt de camera binnen en dat zie je dan terug in het beeld. Na een jaar experimenteren met vibratie demping en uitbalanceren van motoren en propellers lukte het me bruikbaar beeld te creëren. Het is dus een lange en zeer leerzame weg geweest tot waar we nu zijn met Skyline Capturing, maar wij kunnen ons nu professionals noemen en leveren cinemakwaliteit beeld.”

Skatevideo
Skyline Capturing heeft al heel wat fraaie filmpjes afgeleverd. Opvallend is de skateboarder die – natuurlijk – vanuit de lucht is gefilmd. (Bekijk hier.) Waarschijnlijk is dit de eerste keer dat op deze manier een skatesessie is vastgelegd. “Het idee is ontstaan door mij en mijn achtergrond met het skateboarden. Naast het vliegen van rc heli's ben ik altijd een gedreven skateboarder geweest, voeg die twee dingen samen en daar is de clip.”

Docu familie Swinkels
Skyline Capturing is op dit moment bezig met een korte documentaire over de familie Swinkels van Bavaria en over een paar weken vertrekt het duo een aantal weken naar Italië: “Om een Nederlandse schaatsploeg te filmen in de bergen waar zij trainen op inline skates om de zomer door te komen.” Dat gaat vast en zeker spectaculaire beelden opleveren, maar wat is nu de droomopdracht van Skyline Capturing? “Dat is voor ons toch wel een keer meedraaien op de set van een BBC natuurdocumentaire, op locatie in het buitenland.”

Check meer materiaal van Skyline Capturing op Vimeo. Skyline Capturing is bereikbaar via Facebook en mail: skylinecapturing@gmail.com. Binnenkort gaat de website online.

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg