Van 7 tot en met 17 mei vindt in Den Bosch de eerste editie van kunstenfestival Shine plaats. KONKAV sprak met filmprogrammeur Erik van Drunen.

Nieuw festival
“Je moet wel opschrijven dat we de filmprogrammering met z’n tweeën doen hoor.” zegt Erik van Drunen terwijl hij koffie zet. “Annemarie ligt ziek in bed”.
Nadat Bosch Art Film ter ziele was gegaan, besloten Annemarie Roefs en Erik van Drunen in het kader van het Jeroen Bosch jaar een nieuw filmfestival op te zetten gericht op kunst en film in de publieke ruimte. Toen bleek dat Wave of Tomorrow met een verwant idee bezig was, sloegen ze de handen ineen en was Shine geboren: een 11-daags kunstenfestival vol beeldende kunst, architectuur, muziek én films.

Lange termijn
“Pas in december of januari wisten we definitief dat we konden starten. Daardoor hebben we maar heel kort de tijd gehad om het festival van de grond te trekken. Gelukkig hebben we de toezegging om ook in 2016 het festival te kunnen organiseren, waardoor we aan de fundamenten kunnen werken om het festival ook levensvatbaar te kunnen maken voor de lange termijn.”

Paleiskwartier
Shine speelt zich volledig af in het Paleiskwartier, de Bossche nieuwbouwwijk naast het Centraal station. “In de binnenstad hebben we teasers zoals een minibioscoop in de bibliotheek. En op de Parade vertoont Solar Cinema gratis films voor alle Bosschenaren. Zo bereiken we ook publiek dat misschien niet naar het festivalterrein komt.”
Voor het filmprogramma wordt een grote blauwe bol gebouwd waarin zo’n honderd bezoekers passen. In deze tijdelijke bioscoop, die de naam Drôhme heeft gekregen, draait alles om verbeelding. Een hemelse plek moet het worden, met een filmprogrammering die gaat over de thematiek hemel, hel en verleiding geïnspireerd op het beroemde drieluik de Tuin der lusten van Jheronimus Bosch.

Programmering
Van Drunen beantwoordt netjes alle vragen, maar het meest enthousiast praat hij over de programmering. Het werkt aanstekelijk. Het filmgedeelte van het festival opent vrijdagavond 7 mei met Bunny Tales. “Ik ga er nog niet teveel over verklappen, maar laten we zeggen dat het een verrassend programma met konijnen is”, zegt Van Drunen met een lach. “Verder hebben we veel korte films geprogrammeerd en Jan Doense gaat een avond vullen over hel en verdoemenis. De vervreemding en het surreële komt ook terug in bijvoorbeeld het filmconcert van Kevin Toma bij de filmklassieker Faust van F.W. Murnau. En er is een talkshow over hemel en hel met Antoine Bodar.”
Voor wat betreft het kunstprogramma is Van Drunen erg benieuwd naar Tape, een gigantisch kunstwerk van plakband waar je in rond kunt lopen. "De bouw van de kunstwerken is al gestart, heel spannend want het moet wel droog blijven!"

We zijn benieuwd. Ook naar Shine? Hier vind je het volledige programma.

Beeld: Still uit Faust van F.W. Murnau

Image
Image
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort