‘Brabantse’ componenten tijdens SHINE

DE SMAAK VAN DE ZIEL: HOOFDFILMS
Dagelijks wordt er binnen het thema een lange film (fictie of documentaire) vertoond die een relatie legt met de verleiding, beeldende kunst of de wereld van Jheronimus Bosch. De film wordt ingeleid of gevolgd door een Q&A of nabespreking door een filosoof, architect, psychiater, econoom of theoloog waardoor de film in een andere context geplaatst wordt. Met een aantal spraakmakende gasten die een onderhoudend en enerverende ontmoeting garanderen.

HEAVENLY CREATURES & DARK (K)NIGHTS)
Verzamelprogramma met shorts waarin Hemelse Figuren en Duistere Karakters het universum bepalen. Film en met name animatie heeft een grote verbeeldingspotentie voor het ongrijpbare duistere en surreële. Hemelse Figuren en Duistere Dromen bepalen het universum. Korte fictie en animatie overdonderen met een gelukzalig hemels gevoel of tonen juist de donkerste hoeken van het menselijke bestaan en wat daarachter schuilt. Films met een korte lengte maar maximale verbeeldende impact.

HEAVENLY CREATURES & DARK (K)NIGHTS: PLAYROUNDS CHOICE
DI 12 MEI, 19.30 - 21:30 UUR / FESTIVALHART – DRÔHME

Playgrounds onderzoekt en stimuleert nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bewegend beeld en digital storytelling. Speciaal voor SHINE een programma met een state of the art selectie met duistere ridders en reddende engelen. De afwisseling zorgt dat het nooit te duister wordt voor tere zielen of zuikerzoet voor kitchvrezers. Veelbelovend jong Brabantse talent, gevestigde studio's en vernieuwende kunstenaars samen in een spetterend programma met animatie, special effects, muziekvideo's en multi-disciplinaire korte films. Het programma wordt gepresenteerd door Leon van Rooij, curator van Playgrounds en docent van AKV St.Joost Animatie. 

PRIJS: € 9

SHINY SHORTS: PARELS VAN BRABANTSE BODEM
ZA 9 MEI, 19:30 UUR / FESTIVALHART - DRÔHME

Een ware filmreis met fictie, absurde animaties en visueel indrukwekkende korte documentaires. Geanimeerde Jheronimus Bosch-taferelen, een man in roze shorts, een aandoenlijke, misvormde jongen als kermisattractie en een poëtisch beeld van de jacht. Met onder andere: CAST GLASS, THE CLUMTWINS, WIJ JAGEN, BIRDS OF PRAY, LITTLE FREAK, DE KLEINZOON, VAN DERKSEN, FAMILY PORTRAIT en TITTS. Gastprogrammeur Maureen Prins timmert aan de weg met Solar Cinema en Pop Up Cinema op plaatsen door heel het land. Voor SHINE programmeert ze korte films met een focus op Brabantse makers. Met aansluitend Q&A met de aanwezige makers.

PRIJS: € 9

SOLAR CINEMA OP DE PARADE: SAMSARA
VR 8 MEI 21:30 UUR / CENTRUM - PARADE / GRATIS OPENLUCHTVOORSTELLING

Ron Fricke, USA, 2011, 102 minuten, documentaire, geen dialoog
Een caleidoscopische en visueel overdonderende film over de oneindige cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte, gemaakt door Ron Fricke, die eerder het camerawerk deed voor Godfrey Reggio's Koyaanisqatsi. Voor Samsara - Sanskriet voor 'het eeuwig bewegende wiel van het leven' - filmde hij gedurende vijf jaar in vijfentwintig landen op vijf continenten diverse heilige gronden, rampgebieden, industriële complexen en wonderen der natuur. Aan de voet van de Sint Jan verrijst voor de gelegenheid een groot scherm en een bioscoop op zonne-energie projecteert milieuvriendelijk lichtbeelden op het witte doek. De door knoestige bomen omzoomde Parade met de majestueuze kathedraal vormen het decor voor een extra hemelse cinematografische ervaring.

Gratis voor alle Bosschenaren en hen die dat voor een dag willen zijn. Breng je eigen stoel, zitje, hapje en drankje mee. www.solarcinema.org
PRIJS: GRATIS TOEGANG

SOLAR CINEMA OP HET PALEISKWARTIER: PEPPERMINTA
ZATERDAG 16 MEI / 21:30 - 23:00 / GRATIS OPENLUCHTVOORSTELLING FESTIVALHART SHINE

Pipilotti Rist, Zwitserland 2009, kleur, 80 minuten
SYNOPSIS: 'Ich bringe nur die Farben zurück die die Technik gestolen hat', zegt Pipilotti Rist in een interview met Sjarel Ex, directeur van Boijmans van Beuningen, het Rotterdams museum waar de videokunstenares in het voorjaar van 2009 een tentoonstelling had met haar 'Gesammtkunstwerk' Elixer. Met haar overweldigend veelkleurige en psychedelische video-installaties zette kunstenares Pipilotti het museum gedurende twee maanden geheel naar eigen hand. Precies zoals haar alter ego Pepperminta in de gelijknamige film de grauwe massa om haar heen in haar gezapigheid en ordeningsdrang een beetje op wil kleuren met de duizend-en-één invallen uit haar vrolijk-duizelingwekkende universum. Onder de sterrenhemel projecteert Solar Cinema milieuvriendelijke lichtbeelden op het grote witte doek. Terwijl het Paleiskwartier en eigenzinnige SHINE decor garant staan voor een fantastische cinematografische ervaring.
 

MAARTEN BAAS: FILM EN BEELDENDE KUNST
VR 15 MEI, 19.30 - 21.30 UUR / FESTIVALHART - DRÔHME

Aan de hand van zelf geselecteerde filmfragmenten en eigen werk improviseert de internationaal gerenommeerde Nederlandse autonoom ontwerper en kunstenaar Maarten Baas zich door het programma. Een onvoorspelbare avond over verlokkingen en helden, over licht en duisternis, over kunst en inspiratie. Maarten Baas (Design Academy) heeft zijn werkplaats/atelier in ’s-Hertogenbosch. Baas werd in een klap wereldberoemd met zijn afstudeercollectie Smoke, bestaande uit een serie verbrande designklassiekers. Ook met zijn Clay meubelen en de serie Real time uurwerken oogst hij (internationaal) veel lof. De eigenzinnige dertiger won talrijke (internationale) prijzen. SHINE biedt een persoonlijk inkijkje en treffen met leven en werk van de kunstenaar. www.maartenbaas.com

PRIJS: € 9

THE DARK SIDE

Doorlopende projecties en installaties op het festivalterrein
In de blikvanger Twilight Tower van gestapelde containers zijn twee containercinema’s gebouwd met doorlopende projecties

THE DARK SIDE: WORKING MY WAY UP 
DOORLOPENDE VERTONING
REGIE: Maarten Baas en Niels Hoebers, NL, 2014, 5:00, geen dialoog
SYNOPSIS: een animatieloop in de vorm van een drieluik die letterlijk en figuurlijk een zakenman vangt in zijn weg naar boven. Commissioned by Maarten Baas, stop-motion door Niels Hoebers.

CONTAINERCINEMA’S IN THE TWILIGHT TOWER

THE DARK SIDE: ORIGIN OF CREATURES (containercinema in the Twilight Tower)

11: 45, Floris Kaaijk, Nederland, 2010, geen dialoog
SYNOPSIS: Post apocalyptisch wereld waarin gemuteerde lichaamsdelen hun manier van samenwerking zoeken. Vernieuwende alleskunner Kaaijk is de winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2014. Alumni van ABK Sint Joost in Breda.
FILM

THE DARK SIDE: BLACK TAPE (containercinema in the Twilight Tower)
Uri Kranot & Michal Kranot, Denemarken&Palestina, 2014, 3:00, geen dialoog
Geüniformeerde militairen en anonieme burgers, daders en slachtoffers, tegen een kale achtergrond, zijn gevangen in een voortdurende oorlogsdreiging. Een zwarte band om hun enkels verbindt hen onlosmakelijk in een repeterende pas à deux in een combinatie van live action en animatie.

Film van oud deelnemers van het opgeheven Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf) die momenteel furore maakt in het internationale festivalcircuit.
TRAILER

PLAYROUNDS PRESENTS: PROMISES OF THE SOUTH 
DO 7 MEI, 20.00 - 00.00 UUR / VR 8 - ZA 16 MEI, 12.00 - 00.00 UUR (VRIJ & ZA 12.00 - 01.00 UUR) / ZO 17 MEI, 13.00 - 19.00 UUR

In het Zuiden zitten veelbelovende media-opleidingen zoals AKV St.Joost, CMD, St-Lucas, en NHTV. De provincie Noord-Brabant is hiermee een belangrijke kweekvijver van talent, onder andere op het gebied van animatie. De prille beloftes van de nieuwe generatie filmmakers uit het zuiden. Pril misschien maar wel verrassend, overtuigend en een belofte voor wat nog komen gaat. samengesteld door het gerenommeerde Playgrounds. Playgrounds onderzoekt en stimuleert nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bewegend beeld en digital storytelling.
 

Image
Image
Janneke van Laar

Kunstloc Brabant