Vorige week ging tijdens het festival Playgrounds vs Submarine Channel in Amsterdam en Playgrounds Festival in Tilburg de korte film ‘Requiem 2019’ in première. Deze productie van Sil van der Woerd en Rutger Hauer vertelt het verhaal van de laatste blauwe walvis die oog in oog komt met zijn enige vijand: de mens.

Met een uitstekende mix van fictie, animatie, muziek video's en oude bestanden, waarschuwt deze film over een op handen zijnde tragedie. 'Requiem 2019' is een co-regie van Rutger Hauer en de visueel vernieuwende muziekvideo regisseur, Sil van der Woerd. De soundtrack is van Lolly Jane Blue. De film is mede mogelijk gemaakt door het Deense Aarhus Filmlab.

Rutger Hauer: "Het slachten van walvissen als een bron van voedsel is zo verouderd. Gewoon omdat dat is wat ze altijd hebben gedaan? Traditie? Kom op, nu! Mensen zijn de ergste soort dier. Op een dag, tijdens een reis in een kano, keek ik letterlijk recht in het oog van een walvis. Het is iets dat ieder mens op aarde zou moeten ervaren. We moeten niet toestaan dat deze prachtige dieren worden vernietigd. De gevolgen zouden enorm zijn. Dit is hoe we op het thema voor Requiem 2019 kwamen. Sil en ik moesten gewoon iets maken om de jacht op deze prachtige wezens te stoppen. Ik kan niet meegaan met Sea Shepherd tijdens hun campagne. Ik kan beter doen waar ik goed in ben en zie hier het resultaat!“

Bekijk ook de making of.

Bronnen: www.rutgerhauer.org en www.silvanderwoerd.com

Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen


in Tilburg