Het is inmiddels voor de meesten geen nieuws meer: Zuidenwind producent Joost Seelen stopt ermee. DOCfeed toont volgende week een retrospectief van zijn werk.

Voor de duidelijkheid: Joost Seelen stopt met het produceren van nieuwe films, maar hij stapt geenszins uit het vak. Het door hem opgerichte Zuidenwind blijft dan ook gewoon bestaan: ”Er ligt bij Zuidenwind voorlopig nog genoeg werk voor de films die al af zijn. Op het IDFA zijn de laatste films in première gegaan, dus daar zijn we nog volop mee bezig. En ook in de toekomst kan iedereen met betrekking tot de door ons geproduceerde films bij ons terecht.”

Makers coachen
Seelen zelf gaat onder Zuidenwind verder als coach, begeleider en adviseur voor documentaire projecten. Zowel ervaren als onervaren makers en producenten zijn welkom met hun verzoek om begeleiding. “Ik kan begeleiden van idee tot eindmontage of alleen een onderdeel van het proces, afhankelijk van de vraag van de maker.”

Retrospectief
Dat DOCfeed een retrospectief van zijn werk maakte, vindt hij heel eervol. De uitgekozen films laten, hoe divers ook, een duidelijke rode draad in zijn werk zien. ”Mijn films gaan altijd op de een of andere manier over daderschap en de macht of juist onmacht die daarbij hoort. Zwarte Soldaten, over Nederlanders die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de SS aansloten, is daar een duidelijk voorbeeld van.”

Hoogtepunten
Zwarte Soldaten won een Gouden Kalf op het Nederlands Filmfestival in 2011. Slechts een van de vele hoogtepunten uit de carrière van Joost Seelen. Zo was er ook een Kalf voor het door hem geproduceerde Verboden Vlucht en de films Ninnoc en A Strange Love Affair with Ego werden beide bekroond op het IDFA en reizen nu de wereld rond. “Ik ben er ook trots op dat Anne Vliegt in meer dan honderd landen is vertoond op meer dan 150 festivals en twintig prijzen heeft gewonnen. En als je het dan toch over hoogtepunten hebt, er zijn tal van premières waar ik geweldige herinneringen aan heb zoals Tilburgers in de open lucht op de Heuvel in Tilburg en De stad was van ons in een zaal vol met oud-krakers op het IDFA. Ook de première van Garage 2.0 op het laatste IDFA was heel bijzonder omdat de regisseur heel veel mensen met wie ik samen heb gewerkt had uitgenodigd.”

Interview
Als je meer wilt weten over de verhalen achter de films van Joost Seelen, kom dan zondagmiddag naar Docfeed, waar Seelen in een interview terugkijkt op dertig jaar film maken en produceren. Voor meer informatie over de films in het retrospectief, kijk je op de site van DOCfeed.

DOCfeed vindt plaats in TAC Eindhoven van 19 tot en met 21 februari.

Stills uit Verboden Vlucht en Ninnoc

Image
Image
Image
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort