Docwerk tv is een serie kunst- en cultuurprogramma’s, gemaakt door recent afgestudeerde film- en mediamakers. Op 3 oktober 2015 gaat de tweede serie in première in de Verkadefabriek te Den Bosch om 16.00 uur.

Elke aflevering bestaat uit een portret over een maker en een bijzondere beeldcolumn waarin in enkele minuten één aspect van een maker wordt uitgelicht. Het concept is vormgegeven door de eerste lichting van DOCWERK TV.

Première in de Verkadefabriek

Zaterdag 3 oktober is de première van de tweede lichting van Docwerk om 16.00 in de Verkadefabriek in Den Bosch. Wil je daar bij zijn? Ga dan voor meer informatie naar docwerk.tv of bekijk de Facebook pagina.

De afleveringen

De afleveringen van de tweede serie worden vanaf december ook uitgezonden op Omroep Brabant. De makers die in deze tweede serie in beeld worden gebracht, zijn:

Portret Jeroen Kant (singer / songwriter)

Jeroen Kant is muzikant in hart en nieren. De singer/songwriter schrijft nieuwe muziek in zijn vervallen, houten huisje in Heusden; keihard werken aan nieuwe songs en zijn carrière. En tussen de bedrijven door dobbert hij in alle stilte rond op zijn bootje in de Biesbosch. Jeroen’s leven heeft dus eigenlijk twee kanten: voldoen aan wat de moderne wereld van hem vraagt versus zijn enorme verlangen naar vrijheid.

regie: Patrice Winfield

Portret Paul Schouten (fotograaf)

Hoewel de buitenwereld het werk van Paul Schouten nauwelijks kent, keert de Bossche fotograaf al acht jaar terug naar Wallonië en documenteert daar het verval van de industrie. Zijn grauwe werk is een directe vertaling van het isolement waarin hij leeft. Hij worstelt met vragen over identiteit, erkenning en perfectionisme. En met de vraag of hij toch naar buiten moet treden met zijn foto’s.

regie: Melanie Pardoel

Portret Evert van Kempen (muzikant)

Waarom kan iets niet gewoon mooi zijn? Dat vraagt Evert van Kempen zich af. Hij is één van de muzikanten uit de band Straf, polderpolka uit Den Bosch. In deze documentaire onderzoeken wij zijn vrijheidsdrang en zijn behoefte om muziek te creëren zonder verantwoording af te hoeven leggen.

Regie: Tom Polkamp

Portret Jeroen de Leijer (beeldend kunstenaar)

Beeldend kunstenaar Jeroen de Leijer woont en werkt in Tilburg. De lelijkheid van die stad inspireert hem. Zijn absurdistisch werk en vrolijk poppenspel is zijn antwoord op de leegte en de onzin van het bestaan.

Regie: Joep de Boer

Portret Daan Manneke (componist)

In de composities van Daan Manneke (75) staat zintuigelijke ervaring voorop. Hij haalt inspiratie uit natuur, bezinning en oneindigheid. Zijn meesterschap is voelbaar in zijn composities en het dirigeren, waarin hij nog steeds vol passie midden in de muziek en het leven staat.

Regie: Patrice Winfield

Portret Hester Pilz (beeldend kunstenares)

In het werk van beeldend kunstenares Hester Pilz is haar liefde voor de natuur terug te vinden. Ze werd benaderd door een bewonersgroep omdat er bij hun appartementencomplex bomen omgezaagd zouden worden. Ze recyclede het hout tot een kunstwerk, een ‘proathuukske’. Een ontmoetingsplek voor de wijk.

Regie: Chiel Overkamp

Column Sabina Timmermans (schilderes)

De Tilburgse Sabina Timmermans toont in haar schilderijen de verhouding van de mens tot de natuur. In haar werk gebruikt ze het schilderij als ‘venster’ om de toeschouwer mee te nemen naar een andere wereld. Haar wereld.

Regie: Melanie Pardoel

Column Awoiska van der Molen (fotografe)

Fotografe Awoiska van der Molen trekt verlaten natuurgebieden in waar ze zich laat overweldigen door de natuur, ontdaan van elk menselijk verlangen.

Regie: Joep de Boer

Column Longen (band)

Docwerk duikt in de grot van Longen waar de schaduwen existentiële vragen over bewustzijn en kunstmatige intelligentie bespelen.

Regie: Melanie Pardoel

Column Hanne Schillemans (choreografe)

“Zijn in het hier en nu”, dat is volgens choreografe en danseres Hanne Schillemans één van de belangrijkste aspecten van dans. Onder begeleiding van live muziek voert ze voor Docwerk een geïmproviseerde dans uit.

Regie: Tom Polkamp & Melanie Pardoel

Column Levi Jake (Tattoo artist)

Levi Jake werkt als autonoom tatoeëerder. Niet in een tattoo-shop, maar in zijn kleine appartementje. Via social media wordt zijn werk echter door duizenden bekeken en geprezen.

Regie: Merijn van den Brand

Column Jules Calis (striptekenaar)

In  ‘Van Brabant naar Afghanistan en terug…’ doet striptekenaar Jules Calis verslag van persoonlijke verhalen van soldaten die naar Afghanistan werden gezonden. Zijn werk is een ode aan deze mannen en vrouwen. “Zij zijn immers degenen die het vuile werk opknappen”, aldus Calis.

Regie: Matthijs Kosters

 

DOCWERK-TV is gemaakt door Docwerk, een TV-lab in Den Bosch waar de makers van morgen ervaring opdoen in het maken van documentaires en televisieprogramma’s.

Meer informatie: www.docwerk.tv  / www.vanoschfilms.nl

Docwerk wordt structureel ondersteund door: Gemeente ’s-Hertogenbosch & Provincie Noord-Brabant / bkkc

Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant