Toonbeeld van het Zuiden, dé vereniging voor AV professionals in Zuid Nederland, organiseert dit jaar voor het eerst de Young Talent Award. “Fly away with your Talent”. Een Award voor het aanstormend talent: een jonge AV of multimedia maker of ontwerper die door zijn of haar werk een bijzondere prestatie heeft geleverd en al duidelijk een eigen positie in het veld aan het verwerven is.

 

Jury

De jury bestaat dit jaar uit Marjo Frenk, wethouder Tilburg en voorzitter van de jury, Lout Donders, Hoofd varia TV Omroep Brabant, Geurt Grosveld, cultuur makelaar en Loes Janssen, student aan de kunstacademie St. Joost, Marijke van der Putten, voorzitter ToonBeeld van het Zuiden.

Het bestuur van ToonBeeld kreeg een behoorlijk aantal kandidaten voor de belangrijke Award aangereikt. De jury heeft uit deze kandidaten de top 4 gekozen. Criteria zijn: niet ouder dan 30 jaar, heeft zich bewezen op het terrein van de AV en multimedia, leverde in de afgelopen 2 jaar een bijzondere productie, is vernieuwend, origineel en is een duidelijke positie in zijn of haar beroepsveld aan het verwerven?

 

Nominaties

Jenny van den Broeke (1984) studeerde AV aan de Academie Sint Joost en werkt bij Apvis te Breda. In 2009 werd haar interessante filmplan “Blinde Liefde” in het kader van de Brabantse Beauties uitgekozen verfilmd te worden. Blinde Liefde net gereed gekomen, vertelt het verhaal van drie blinde jongeren Merel, Ilse en Florian. De situatie waarin ze zitten en de relatie met de liefde is voor alle drie verschillend. Met deze documentaire introduceert Jenny een vernieuwende camerastijl waardoor de kijker het gevoel geeft door de vingertoppen van de hoofdpersonages te kijken.


Daan Jongbloed (1984) maakte als jonge documentairemaker al enkele geslaagde films. Tijdens zijn stageperiode bij VOF produkties te Den Bosch, deed hij de eindmontage van zijn documentaire 'Klein Palermo', over de Bossche volksbuurt Eikendonk. Deze film schetst een ontroerend beeld van het dagelijks leven in deze buurt in de periode dat de bewoners moesten wijken voor de sloophamer. Klein Palermo is in 2011 uitgezonden door Omroep Brabant. Daarnaast werkt hij aan een nieuwe documentaire Boerke P.

Mark Loonen (1985) is een bekend talent binnen de video wereld. Met veel ambitie heeft hij zich in een paar jaar op weten te werken binnen de muziekindustrie. Begonnen bij kleine feesten en festivals in Nederland, werkt Mark inmiddels voor internationale DJ's en producers waarmee hij met zijn video's de wereldwijde popcultuur verbeeld. Met sterke aftermovies heeft hij een geheel eigen stijl ontwikkeld en bereikt hij als jongen uit Breda de hele wereld.

Jasper Naaijkens (1983) is een groot editing talent uit Tilburg en heeft onder andere voor de meervoudige prijswinnende documentaire Stand van de Sterren de gehele montage gedaan. Uit 200 uur film heeft hij zelfstandig de grote verhalenlijn gemonteerd. Begin dit jaar monteerde Jasper voor René Roelofs en Paul Scheffer uit Amsterdam, de documentaire "Land van aankomst". Momenteel werkt Jasper samen met Leonard Retel Helmrich (die als professor film en nieuwe media werkzaam is op de New York University) als editor aan twee nieuwe bioscoopdocumentaires; namelijk "Hollandse Nieuwe" en "Buitenkampers, de kleur van overleven". Jasper is dit jaar ook nog eens genomineerd voor de Cinema Eye Honors in New York City voor “his Outstanding Achievement in Editing”.


De prijzen voor de ToonBeeld Young Talent Award zijn:

twee jaar part time een werkplek in het AVhuis (gesponsord door de gemeente Breda) . cheque € 750 voor huur equipment (gesponsord door Mounttec Egripment ) coaching door Beeld en Geluid (gesponsord door beeld en geluid) VIP stage bij VPRO digitaal (gesponsord door de VPRO) opleiding voucher € 125 (gesponsord door bkkc)

 

Uitreiking

De winnaar is 2 jaar ambassadeur van Jong AV en multimedia Talent in Brabant. Op 23 november om 16.30 uur wordt de prijs winnaar van de ToonBeeld AV Young Talent Award bekend gemaakt op het Playgrounds Festival in poppodium 013 Tilburg. Hoe de nieuwe Award eruit ziet is nog geheim. De maker, Sjuul Joosen student aan de AKV St Joost, ontwierp de Award. Hij wordt tijdens de uitreiking plechtig onthuld. Marjo Frenk, wethouder in Tilburg, reikt de ToonBeeld AV Young Talent Award uit. Plaats: Poppodium 013 in Tilburg, veemarktstraat 44 Tijdstip: 16.30 - 17.15. Kaartjes voor het Playgrounds Festival kun je kopen op www.playgroundsfestival.nl.

Janneke van Laar

Kunstloc Brabant