Op KONKAV zijn ruim 500 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de telg aan je voor! Vandaag is het podium voor Xaveer van Lokven, eigenaar van videoproductiebedrijf XL Producties.

Naam: Xaveer van Lokven

Leeftijd: 56 jaar

Opleiding: De Kopse Hof, Nijmegen, dagopleiding sociaal educatief werk & Videcom opleidingen Hilversum, specialisatie video-editing

6613

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

Dan zeg ik dat ik 21 jaar, vanaf de allereerste start, bij het TV-station van Omroep Brabant werkzaam ben geweest. En dat ik nu onder de naam XL Producties (nog nooit zo blij geweest met mijn voornaam!) sinds een jaar een succesvol videoproductiebedrijf probeer op te richten.

En wat doe je echt?

Pionieren in hoe dat moet. Leunen op mijn ervaring en kennis. Daar een financiële waardering voor durven vragen die mij in staat stelt om er op termijn van te kunnen leven. Sommige opdrachten heb ik binnen, waaronder 'Loop' - een hele mooie documentaire in opdracht van Fontys Hogeschool Pedagogiek. Het handelt over vijf jongeren die door het spelen van muziek een uitweg vinden op de kantelpunten in hun leven.

Omschrijf je werk in drie woorden.

In praktische zin: schrijven, filmen, monteren.

In waardering: helder, betrokken, dichtbij.

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

In opdracht. Ideeën voor vrij werk zijn er wel altijd, maar het komt maar niet tot realisatie.

Waar kunnen we je van kennen?

Je kunt me kennen van alle promotionele videocontent van Omroep Brabant TV vanaf de allereerste start in 1997 tot juli 2018.

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

Ik noemde de documentaire 'Loop' al. Daar ben ik erg trots op, omdat die docu de twee werelden waarop ik mij wil focussen bij elkaar brengt. Van origine ben ik opgeleid tot sociaal cultureel werker. In dat vakgebied wil ik ook graag met video van betekenis zijn.

In mijn Omroep Brabant-tijd was ik vaak trots op mijn video's die de slogan van Omroep Brabant ('Het gevoel van hier') in beeld vertaalden. In die video's stonden de Brabanders altijd centraal.

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

Ik? Iets lelijks maken?

Nee, natuurlijk komen er ook mindere producten van mijn hand. Ik heb zes jaar gewerkt in Hilversum bij RTL4 en 5. Daar startte destijds mijn carrière. Het was een goede en belangrijke leerschool voor mij. Maar nog een promo voor de 5-uur-show, nee, dat hoeft voor mij niet meer.

Wat wil je echt nog een keer maken?

Ik zou voor RTL wel nog een keer willen meewerken aan de presentatie van een nieuwe winterprogrammering. Ik herinner me dat we dat een seizoen op een heel bijzondere wijze hebben aangepakt. Tijdens de presentatie  voor de pers stonden er zeven grote schermen naast elkaar. Elk scherm representeerde een dag in de week. Het benadrukte de horizontale programmering van het station. Heel vet om daar de video-content voor te verzorgen.

Maar: Das war einmal! Ik ervaar nu steeds meer het belang om voor kleinere doelgroepen aansprekende video te maken. Zo steekt mijn carrière ook in elkaar. Van RTL met een miljoenen publiek naar de regionale omroep en nu zoek ik mijn eigen niche in de markt. Dat maakt dat ik steeds meer betrokken en verantwoordelijk raak bij mijn product. En dat wil ik ook, héél graag.

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

Vakgenoten die met passie en liefde voor het ambacht hun vak uitoefenen. Want dat het een ambacht is, wordt door de steeds grotere invloed van internet en social media vaak vergeten.

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

Ik heb vorig jaar dus afscheid genomen van de vaste baan die ik bij Omroep Brabant had. Tot ziens zekerheid, hallo nieuwe kansen! Mijn ambitie is om die te pakken met name op het gebied waar ook mijn persoonlijke interesse naar uitgaat: sociaal en betrokken.

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

Om kenbaar te maken waar ik mee bezig ben. En uit nieuwsgierigheid naar andere vakbroeders en zusters, zie mijn motto!

Jouw motto?

Geleend van Derek Otte:

6757

Nieuwsgierig geworden?

bekijk het profiel van Xaveer

Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant