Op KONKAV zijn ruim 500 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de telg aan je voor! Vandaag is het podium voor illustrator en animator Tosca van der Weerden, online ook bekend als Toscanabanana. 

Naam: Tosca van der Weerden

Leeftijd: 22

Opleiding: AKV|St.Joost, bachelor Illustratie en master Animatie

Instagram: @toscanabanana

Website: toscanabanana.com

Etsy-shop: https://www.etsy.com/nl/shop/Toscanabanana?ref=search_shop_redirect

6468

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

Dat ik illustrator ben (of simpeler: ‘ik maak tekeningen’).

En wat doe je echt?

Mijn illustraties draaien vaak om maatschappelijke thema’s, en dan vooral feminisme en gendergelijkheid. Door mijn illustraties in de vorm van verschillende vrolijke producten (t-shirts, oorbellen, prints) te gieten probeer ik (soms moeilijke) gesprekken te starten. Ook maak ik zo nu en dan een animatie voor augmentedreality-toepassingen.

Omschrijf je werk in drie woorden.

Kleurrijk, karakter-based en feministisch.

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

Ik maak voornamelijk vrij werk dat ik verkoop, of ik bedenk projecten om te pitchen voor subsidie. Maar als er leuke opdrachten binnenkomen, laat ik ze zeker niet liggen!

Waar kunnen we je van kennen?

Van The Pleasure Project, dat waren een reeks geïllustreerde en geanimeerde augmented reality T-shirts, spiegeltjes en kussens rondom het thema ‘body positivity’. Met dat project ben ik vorig jaar afgestudeerd van de master animatie. 

Daarnaast kennen Bredanaren me misschien ook van de leuke creatieve markt Marché Hoezee waar ik weleens mijn producten verkoop!

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

Waarschijnlijk The Pleasure Project, omdat dat helemaal vanuit mezelf kwam. Ook heb ik tijdens het creeërproces mezelf gepusht om nooit te denken dat iets niet mogelijk was. Zo heb ik door het opzetten van een crowdfundingactie geld ingezameld om in de producten te investeren.

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

Toen ik met de bachelor illustratie begon, had ik nog nooit iets op de computer gemaakt. Het enige wat ik kende was Word en Internet Explorer (heel erg, i know). Hoewel ik hele lieve en geduldige techniekdocenten had, gingen de Photoshop-lessen me toch te snel, dus probeerde ik elke week zelf alles uit te vogelen. Het eerste wat ik in Photoshop maakte, was een fotocollage die ik met felle kleuren, de smudge-tool en de perspectief-functie had bewerkt. Ik was er supertrots op! 

Wat wil je echt nog een keer maken?

Dat zijn best veel dingen. Ik ben nu bezig met een muurschildering. Het is super gaaf om je illustratie zo in de ruimte te ervaren, dus ik wil er zeker meer gaan doen! Ook staat een prentenboek hoog op mijn lijstje, het liefst verrijkt met augmented reality. Verder lijkt het me heel leuk om voor festivals of maatschappelijke organisaties te werken.

6469

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

Als het op mijn werk aankomt: mijn kledingkast. Ik hou ontzettend van (vintage) patronen en felle kleuren, dus als ik inspiratie nodig heb, trek ik gewoon de kastdeuren open. Hetzelfde geldt voor snoepjes: je vindt de meest geweldige kleurencombi’s! 

Als het gaat om doorzetten en vertrouwen hebben in mezelf dan kijk ik zeker op tegen Beyoncé. Niet per sé haar als entertainer, maar meer als storyteller. De keuzes die ze maakt in de manieren waarop ze een groot publiek wilt bereiken met haar booschap is heel intrigerend. Er zijn niet voor niks speciale studies over haar invloed op de maatschappij!

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

Ik heb het gevoel dat ik pas net begin. Daarom probeer ik zoveel mogelijk dingen uit, maar altijd vanuit het principe dat ik er enthousiast van wordt en dat san anderen wil overdragen. Ik denk dat als ik zoveel mogelijk van mezelf de wereld in stuur, er automatisch mensen op afkomen die dat aanspreekt.

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

Om beter bij te kunnen houden wat er allemaal gebeurt op creatief gebied in Brabant en wat relevant kan zijn voor mij.

Jouw motto?

Don’t stop til’ you get enough!

En:

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ (Pippi Langkous)

bekijk het profiel van Tosca

Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant