afbeelding: filmstill van 'An undefinable object'


Op KONKAV zijn zo'n 600 KONKAV’ers te vinden die zich full on met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de stam aan je voor! Vandaag is het podium voor audiovisueel kunstenaar Timon Prospèr.

Naam: Timon Prospèr

Leeftijd: 27 

Opleiding: Fine Art aan de School of Art and Design St. Joost in ‘s-Hertogenbosch

14722

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

Ik ben kunstenaar. En om dat te zijn, werk ik vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week keihard. Ik heb een werkplek in Den Bosch waar ik drie ruimtes deel met drie andere kunstenaars om kosten te besparen. Mijn werk bestaat uit het maken van multimediale installaties van video’s en sculpturen.

En wat doe je (ook) echt?

‘Lanterfanten’. Dat doe ik dan ook regelmatig. Ik lanterfant thuis, ik lanterfant in de stad of in de natuur. Ik lanterfant veel in het rond. Tijdens het lanterfanten observeer ik mijn omgeving. Daarnaast hou ik van dromen. De snooze-functie op de wekker is een van de beste uitvindingen ooit, hierdoor duik ik vaak direct mijn droom weer in.

Tijdens dat lanterfanten kom ik op allerlei ideeën. Dat kan een mooie gedachte, een interessant beeld, een geluidsopname of video-opname zijn. Ik verzamel constant informatie om mij heen.

Dit verwerk ik vervolgens weer in mijn werk in de vorm van een film, een performance of een sculptuur. Mijn sculpturen spelen een steeds grotere rol binnen mijn video’s. Ik creëer een geënsceneerde opnamesetting. Deze video’s presenteer ik in combinatie met sculpturen die ik nu aan het maken ben. En dat combineer ik soms weer met een performance. Soms maak ik bij de films met een muzikant een geluid. Het overkoepelende thema van mijn werk is kalmte, rust en sereniteit.

Omschrijf je werk in drie woorden.

Conceptueel, magisch-realisme, multimedia.

15756

filmstill van 'A silhouette of the thinker'

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

Ik volg voornamelijk mijn interesse. Ook word ik wel eens gevraagd voor een project. Het werk dat daar uit voortkomt, probeer ik zo dicht mogelijk bij mijzelf te houden.

Binnenkort neem ik deel aan een project over de Moerputten, een natuurgebied naast Den Bosch. Ik kijk ernaar uit om mij door het gebied te laten inspireren. Om daar rond te dwalen en mijn gedachten de vrije loop te laten. Zodra het weer lekker weer is, zal ik naar dit natuurgebied gaan en in het zonnetje wegdromen, mij laten inspireren en lanterfanten! Met een camera en een geluidsrecorder, een potlood en een schetsboek zal ik het gebied betreden. Belangrijk is dat ik iets ga voelen. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar dat voelen kan van alles zijn. Ik kan me bijvoorbeeld ergens thuis voelen, of ik kan me juist niet op mijn gemak voelen. Er komt dan vaak vanzelf iets naar boven wat voor inspiratie zorgt.

Waar kunnen we je van kennen?

Als je uit Den Bosch en omstreken komt ken je mij misschien van PROJECT KUBUS van vorige zomer op De Markt in het centrum. Ik was daar een aantal dagen bezig met het filmen van grote witte kubussen voor mijn project over het onthaasten van de maatschappij. Daar heb ik veel reacties van Bosschenaren op gekregen. Ook is er op televisie, radio en in de krant  aandacht aan besteed.

Ik ben nu bezig met een vervolg van PROJECT KUBUS, waarin de kubussen ontsnappen richting de natuur rondom Den Bosch. Hier komen ze tot rust en transformeren ze, door onder andere weersomstandigheden, langzaam in bollen.

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

Lastige vraag. Al het werk dat ik openbaar maak, is werk waar ik het meest trots op ben.

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

Dat maak ik dagelijks. Maar ik zie er altijd een vorm van schoonheid in terug. Het werken aan een kunstwerk gaat over weghalen of toevoegen, tot het meest lelijke, het mooiste wordt. Of het meest lelijke, lelijk blijft, maar het beste aanvoelt.

Omdat mijn werk vaak juist over rust en kalmte, een vorm van comfort, gaat, vind ik het ook interessant om de andere kant te belichten. Lelijk werk kan daar goed bij helpen, onaangenaam werk ook. Lelijk kun je in dat opzicht goed gebruiken.

Wat wil je echt nog een keer maken?

Bij de Verbeke Foundation in Kemzeke, België, ben ik in 2018 een herfst geweest. Daar heb ik onder anderen geholpen aan het bouwen van een ecokathedraal. Ik heb daar een muur gebouwd, waar ongetwijfeld iemand anders aan verder gewerkt heeft. Het is een project dat door landschapsarchitect/filosoof Louis le Roy in de jaren zeventig is gestart als onderzoek naar de ontwikkeling van flora en fauna en het kan door iedereen worden voortgezet. Ik zou daar graag nog een aantal dagen aan de ecokathedraal willen bouwen. Het onderzoek zal 3.000 jaar blijven duren. Ik heb dus nog even tijd. Deze vorm van werken brengt mij in een bepaalde trance, waardoor ik tot rust kom en nieuwe gedachten ontwikkel.

"Het werken aan een kunstwerk gaat over weghalen of toevoegen, tot het meest lelijke, het mooiste wordt." Timon Prospèr Timon1

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

Ik heb heel veel inspiratiebronnen als het gaat om kunstenaars. Van Laure Prouvost tot El Lissitzky, van Constant Nieuwenhuys tot Guido van der Werve en van Wessel Verrijt tot Victor Kossakovsky. Allemaal beeldend kunstenaars. En dan hebben we het nog niet eens over de muziek waardoor ik geïnspireerd raak. Nick Cave en John Cage om er een paar te noemen. Filmische muziek luisteren terwijl je reist is echt een aanrader. Of met een geluidsrecorder en een koptelefoon de wereld in trekken en alles wat je om je heen hoort versterkt beluisteren. Wat betreft de vraag ‘wat?’: rust en kalmte zijn voor mij ontzettend inspirerend. De ruis van een televisie, de branding van de zee, wit licht, warmte van de zon, de omarming van het warme water of het koele zand.

Laure Prouvost////Guido Van Der Werve////Michael Simpson////El Lissitzky////Constant Nieuwenhuys////Wessel Verrijt////Victor Kossakovsky////Nick Cave////John Cage////Susan Philipsz////Michael Sailstorfer////Alex van Warmerdam////Jean Dubuffet////Marcel Odenbach////Wim T. Schippers////

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

Als ik kijk naar waar ik eerst stond en waar ik nu ben, dan ben ik heel tevreden. Ik wil als kunstenaar het liefste boven de maatschappij zweven. Als een vogel boven de wereld vliegen. Ik wil me ook meer verdiepen in het combineren van verschillende vormen van media, zodat mijn werk kan uitgroeien tot een totaalinstallatie. Misschien toch ook dan een grote hal zien te regelen waar ik verder kan werken aan het grotere werk. Daarnaast zou ik willen dat mijn werk op verschillende plekken in de wereld gezien gaat worden.

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

Ik ben via Kunstloc op KONKAV terecht gekomen. Het is een heel handig platvorm om elkaar te vinden voor eventuele samenwerkingen.

Wat is jouw motto?

Maak je niet druk, elke deur heeft een kruk.

Nieuwsgierig naar meer?

Bekijk het KONKAV-profiel van Timon!

KONKAV-profiel Timon Prospèr

T.P. Prospèr T.P. Prospèr

Timon Prospèr