Op KONKAV zijn ruim 500 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de telg aan je voor! Vandaag is het podium voor filmmaker Tim Klok

Naam: Tim Klok

Leeftijd: 38 jaar

Opleiding: Geen. Ik ben autodidact.

6517

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

Ik ben regisseur.

En wat doe je echt?

Ik regisseer (en monteer af en toe) films.

Omschrijf je werk in drie woorden.

Filmische vertellingen creëren.

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

Het meeste maak ik in opdracht. Opdrachtwerk is heel divers en heeft vaak hele leuke kanten, zoals het binnen de kaders van de opdracht zoeken naar de beste manier om het het te vertellen verhaal over te brengen. Toch ben je uiteindelijk vaak iets aan het maken dat een tijdelijk doel dient, waardoor het een vluchtig product is en niet altijd beklijft. Een commercial bijvoorbeeld is zo opgezet dat het ingezet wordt en werkt voor slechts een bepaald moment (uitzonderingen daargelaten). Voor bijvoorbeeld een nieuw product dat in de markt wordt gezet. Als dat eenmaal gedaan is, is je werk van de buis en heeft het hoogstwaarschijnlijk niemands leven veranderd.

Ik steek daarom graag veel tijd in eigen werk. Iets maken waarin je voor langere tijd je tanden kunt zetten en iets waarvoor je moet knokken om het over het voetlicht te krijgen. En iets dat daardoor een lang bestaansrecht heeft. Helaas is het Nederlandse filmlandschap niet zodanig ingericht dat de mogelijkheden er zijn om daar ook helemaal van te kunnen leven.

Waar kunnen we je van kennen?

Het meest recente dat ik heb gemaakt, is de korte film De Blauwe Maagd. Aangezien Pierre Bokma en Sytske van der Ster de hoofdrollen vertolken, is het het meest waarschijnlijk dat mensen dat kennen. Verder heb ik nog een aantal, naar ik vermoed, minder bekende korte films gemaakt, waaronder Vent en Copy Paste.

6490

Vertoningen De Blauwe Maagd:

21 juni | FC Hyena, Amsterdam

25 juni | Verkadefabriek, Den Bosch

12 juli | Parkvilla, Alpen a/d Rijn

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

Dat is toch wel De Blauwe Maagd. Onder meer omdat dit op papier een onmogelijk te realiseren project was: een historisch verhaal op locatie filmen in Zuid-Frankrijk met een minuscuul budget en een topcast. Maar we hebben het wel geflikt. En een film over kinderen in voormalig concentratiekamp Vught. Het was heel fijn en ik vond het ook belangrijk om met mijn vak en passie een bijdrage te kunnen leveren aan het wederom op de radar zetten dat wat er in WOII gebeurd is niet mogen vergeten en dat het nooit meer mag gebeuren. De film raakt mensen echt en is een vertelling zonder enige opsmuk. Het zijn enkel feiten die we tot een verhaal hebben gesmeed en verfilmd.

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

Een corporate film waarover ik verder niets wil zeggen…

Wat wil je echt nog een keer maken?

Korte films maken is superleuk, leerzaam en je wordt uitgedaagd om in een korte tijd toch een verhaal te vertellen met begin, midden en eind. Ondanks dat je weet dat het bijna onmogelijk is vanwege de lengtebeperking. Dat spanningsveld is erg leuk. Maar in een speelfilm heb je veel meer tijd om je personages uit te diepen en je publiek echt in hun wereld mee te nemen. En daarvan gaat mijn hart dan ook sneller kloppen en daarvoor knok ik dan ook.

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

Er zijn veel inspiratiebronnen. Te veel om allemaal op te noemen. In ieder geval zijn dat veel films. Met uiteenlopende genres en soorten vertellingen met de daarbij behorende makers, zoals bijvoorbeeld het recente Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, maar ook Captain Fantastic, Chinatown, Jaws, Groundhog Day, Adaptation, The Hours, Deadpool (ja echt) en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

Nu, na het afronden van De Blauwe Maagd, is het echt tijd voor een speelfilm. Dus daarop concentreer ik me nu voornamelijk. Toch niet alleen. Ook zijn er inmiddels plannen voor een aantal series. Een film is een mooi compact verhaalvehikel en het is echt een kunst om in die twee uur een geloofwaardige wereld op te bouwen en daarin een verhaal te vertellen met geloofwaardige personages. Daarentegen geven series natuurlijk heel erg veel ruimte om lekker uitgebreid met je personages aan de gang te gaan en hen tot op het bot te ontleden. Toch, als ik zou moeten kiezen? Speelfilm. Binnen ongeveer twee uur sta je weer buiten de zaal en heb je een verhaal van begin tot einde beleefd. Baf. Heerlijk!

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

KONKAV ken ik eigenlijk al wel zolang als het bestaat. Ik herinner me nog de wedstrijd die gehouden werd om de beste naam voor het platform te vinden. Maar in die tijd ben ik verhuisd, weg uit Brabant. De liefde… En daardoor is het hele platform onbedoeld uit mijn zicht verdwenen. Totdat ik aan de slag ging met De Blauwe Maagd, wat een grotendeels Brabantse productie is, en ik daardoor weer veel meer Brabant-georiënteerd werd. Zo kwam ook KONKAV weer in beeld, ben ik me er nog eens in gaan verdiepen en kwam ik erachter dat het echt een leuk platform is waarop ik bekenden en onbekenden tegenkom. Dat is leuk en ik verheug me op nieuwe ontmoetingen waaruit nieuwe projecten ontstaan.

Jouw motto?

Keep on truckin’.

bekijk het profiel van Tim

Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant