Op KONKAV zijn ruim 500 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de telg aan je voor! Vandaag is het podium voor Simone Hooymans.

Naam: Simone Hooymans Leeftijd: 44 jaar Opleiding: Kunstacademie HKA Arnhem (vrije kunst) en Post-academie AKV|St.Joost Breda

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?
Ik ben beeldend kunstenaar.

En wat doe je echt?
Ik maak tekeningen en animaties, videoinstallaties.

Omschrijf je werk in drie woorden.
Ongrijpbare werelden, dreamscapes met een onaardse ondertoon.

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?
Beide. Soms is een werk ontstaan vanuit een opdracht, maar gaat het autonoom verder de wereld in. Zoals sommige music videos die ik gemaakt heb, die in musea vertoond worden als autonoom kunstwerk.

Waar kunnen we je van kennen?
Ik maak al sinds mijn afstuderen in 2002 en 2005 animaties en tekeningen. Een van mijn animaties die veel vertoond is in Nederland (onder andere op het Nederlands Film Festival in Utrecht) en in het buitenland is Broken Horizon. Ik heb op verschillende plekken geëxposeerd, in Nederland, maar ook al vanaf het begin veel in het buitenland. Omdat ik sinds 2010 woonachtig ben in Noorwegen is mijn werk vooral op internationale filmfestivals te zien. Maar de band met Nederland heb ik nooit verbroken en ik exposeer daarom nog geregeld in Nederland. De laatste twee jaren was ik gevraagd voor een project in Deurne, door Studio Puur, voor Het Rijtven, een zorginstelling van Stichting ORO. Een leefgemeenschap voor mensen met ernstige verstandelijke en lichamelijke beperkingen. Hiervoor heb ik een ruimtevullende videoinstallatie gemaakt (de animatie Meet Me There - Meet Me Then) die een jaar lang in de Snoezelbioscoop van Het Rijtven vertoond was. Wegens het succes hiervan heb ik in 2018 de opdracht nogmaals gehad en heb ik een tweede animatie gemaakt voor deze ruimte. Deze animatie, getiteld: All That Space Between Us, draait op dit moment nog tot eind december 2018. Ook in 2019 zal ik weer in Nederland gaan exposeren, onder andere in de Vishal in Haarlem.

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?
Er zijn verschillende projecten waar ik erg trots op ben. Een wat ouder project bijvoorbeeld wat vertoond is op de ramen van de schouwburg in Utrecht in 2008. Dit was een 4-channel projectie met mijn animatie Planisphere, in opdracht van Lazy Marie (een audiovisueel platform destijds). Een erg groot project met een heel goed resultaat. Maar zeker ook mijn twee nieuwe animaties voor de snoezelbioscoop in Deurne. Dit zijn echte eye openers voor mij. Mede omdat ik ze speciaal voor deze locatie en voor deze specifieke doelgroep gemaakt heb. Ik ervaar nu heel bewust welke intense ervaring mensen hebben bij het zien van mijn werk. Wat ook heel verrassend voor mij is geweest, is dat juist deze werken ook heel goed ontvangen worden in de kunstwereld! Zo is eerste animatie voor Het Rijtven vertoond in de grote Rijks expositie in Oslo en op dit moment wordt hij vertoond in het short film festival in Beijing.

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?
Dat moet in de tijd geweest zijn voordat ik met animatie aan de slag ging. ik wilde erg graag video's maken, maar de filmcamera en ik zijn geen vrienden geworden. Daar zijn een paar vreemd uitziende pogingen uitgekomen.

Wat wil je echt nog een keer maken?
Ik zou heel erg graag de mogelijkheid willen onderzoeken om voor de openbare ruimte werk te maken. Zoals ik deed voor de snoezelbioscoop.

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?
Ten eerste is mijn grootste inspiratiebron de ruige, pure natuur van Noorwegen. Maar ook sinds een jaar of vier Noorse experimentele muziek, zoals Building Instrument en Terje Isungset. Daardoor heb ik al verschillende samenwerkingen gehad met deze muzikanten.

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?
Op dit moment ben ik bezig met een nieuwe animatiefilm over een metaforische lawine. Voor het eerst werk ik samen met een producer en met een goed budget. Voor mijn gevoel ben ik nu pas aan het begin van het echte grote werk! Mijn ambitie ligt bij het vertonen en verkopen van mijn werk aan de grote musea in de wereld. En als goed betaalde kunstenaar steeds aan nieuwe projecten kunnen blijven werken. Tja, why not…

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?
Omdat de projecten die momenteel in Nederland te zien zijn in Brabant zijn. Om mijn band met Nederland te versterken en ook mijn netwerk. In de hoop op meerdere opdrachten en/of mogelijkheden in Nederland. Omdat ik lang in Brabant heb gewoond en het gewoon niet los wil laten.

Jouw motto?
Hard werken en trouw blijven aan jezelf!

Bekijk het profiel van Simone Hooymans >

Image
Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant