Op KONKAV zijn zo'n 600 KONKAV’ers te vinden die zich full on met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de stam aan je voor! Vandaag is het podium voor Sam Wolting.  

Naam: 

Sam Wolting

Leeftijd

22

Opleiding: 

Photography, Film & the Digital – St Joost School of Arts and Design.

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

Ik maak films!

En wat doe je echt?

Documentairemaker, daarnaast ook werkzaam als geluidsman.

Omschrijf je werk in drie woorden.

Sociaal, betrokken, buitenbeentjes.

16022

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

Voornamelijk vrij werk tijdens mijn studie, nu het werkveld in.

Waar kunnen we je van kennen?

Mijn afstudeerdocumentaire Over de Drempel! Een korte film over 3 gedetineerden die middels een nieuw re-integratietraject terugkeren naar de samenleving.

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

Toch wel mijn afstudeerfilm Over de Drempel. Re-integreren in de samenleving na een gevangenisstraf brengt veel moeilijkheden met zich mee. In de film volg ik drie deelnemers aan het nieuwe re-integratietraject Het Huis van Herstel, een concept om met intensieve persoonlijke begeleiding en extra vrijheden te werken aan een terugkeer naar de samenleving vanuit de gevangenis. De grote verschillen tussen binnen en buiten de gevangenismuren, moeten worden verkleind door dit traject. Ook al blijven ze soms nog best groot.

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

Een heel slecht found footage projectje wat nergens terug te vinden is. Ik studeerde net op de academie, dit was een van de eerste projecten waar ik met film werkte. Ik had archiefmateriaal van mijn familie gebruikt om een verhaal te maken over een familielid, maar had eigenlijk geen idee wat ik nou echt wilde vertellen. Het werd hierdoor heel nietszeggend, wat natuurlijk jammer is. Misschien maak ik ooit nog wel iets anders met het materiaal.

Wat wil je echt nog een keer maken?

Ik heb nog heel veel dromen! Ik ben heel blij dat ik met Over de Drempel toegang heb kunnen krijgen in een detentiefaciliteit. Het is best bijzonder dat een filmstudent toegang krijgt tot een plek als deze. De film is een goed visitekaartje voor het soort films wat ik wil maken. Mijn werk gaat over sociaal-maatschappelijke thema’s, zoals bijvoorbeeld de vraag hoe we om gaan met gedetineerden. Ik hoop in de toekomst meer films te maken over soortgelijke thema’s en onderwerpen.

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

Ik denk toch de personages uit mijn projecten. Het is altijd weer inspirerend om nieuwe mensen en nieuwe situaties te leren kennen.

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

Met een diploma van St. Joost onder de arm, ga ik komend jaar Docwerk doen. Een halfjaar traject bij het programma Art Dept. van de NTR.

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

Om in contact te komen met andere makers! Wie weet wat daaruit voortkomt…

Jouw motto?

Ik zeg vooral vaak tegen mezelf dat het goedkomt, ook wanneer het eigenlijk niet goed lijkt te komen. Het heeft zo lang geduurd om toegang te krijgen voor mijn afstudeerdocumentaire, dat iedereen om mij heen mij voor gek verklaarde dat het me ging lukken: ‘Je kan ook nog iets anders maken’ werd er vaak gezegd. Ik bleef volhouden: Het komt goed! 

Bekijk het KONKAV profiel van Sam

Sam Wolting Sam Wolting

Sam Wolting