Op KONKAV zijn bijna 600 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de stam aan je voor! Vandaag is het podium voor Ramon Etman. Ramon is producent en regisseur, en was elf jaar lang directeur van filmplatform BROET en van het Eindhoven Film Festival. Middels Filmcoaching.nl coacht en ondersteunt hij filmmakers in het maken van hun film.

Naam: Ramon Etman

Leeftijd: 42 jaar

Opleiding: Cultureel Maatschappelijke Vorming (HBO)

9033

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

Ik ben producent, filmcoach en heb een part-time baan als pedagogisch medewerker.

En wat doe je echt?

Hahaha. Ik ben altijd eerlijk; producent, filmcoach en pedagogisch medewerker.

Omschrijf je werk in drie woorden.

Organiseren, communiceren, realiseren.

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

Allebei, dat maakt het zo leuk. Met het geld wat ik verdien in opdracht gebruik ik een deel voor vrij werk.

Waar kunnen we je van kennen?

BROET en het Eindhoven Film Festival (EFF), daar ben ik elf jaar directeur van geweest. Daarnaast kan je me kennen van de Film Commission Eindhoven en als regisseur en producent van de horrorfilm Horizonica.

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

De film Horizonica, maar dat project is al vijftien jaar geleden gerealiseerd. Nu de korte film Broer van regisseuse Lisanne Sweere, omdat het een hele uitdaging was om dit in Coronatijd te draaien. We gaan nu de postproductie in en het wordt echt heel mooi!

9034

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

Het eerste filmpje wat ik ooit filmde in 1995 toen ik mijn eerste camera had gekocht. Omdat we allemaal voor de camera wilden, hadden we geen cameraman en moest het in één take worden opgenomen. Dit ging uiteraard niet goed en de helft van mijn vrienden was uit beeld of kende hun tekst maar half. We konden er wel enorm om lachen en dat was ook goud waard. 

Wat wil je echt nog een keer maken?

Een sciencefiction-speelfilm lijkt me echt geweldig, maar een goede thriller lijkt me ook gaaf.

"Alles is mogelijk als je er maar keihard voor gaat." Ramon Etman

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

Back tot the Future, The Goonies en Alien hebben me erg geïnspireerd om zelf de magie van film maken neer te zetten. Die films inspireren me nog steeds. Het mooie is dat je ze elke keer weer anders ervaart als je steeds ouder wordt.

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

Ik ben producent van korte films en zou graag zelf weer (korte) film regisseren, ik ben sinds een paar weken bezig met een scenario voor een thriller. Ook de combi met filmcoaching.nl en filmworkshop.nl vind ik mooi. Ik help en ondersteun graag andere filmmakers die net zo’n passie hebben voor film. En ik vind het leuk om aan scholen en bedrijven filmworkshops te verzorgen met collega’s uit het vakgebied.

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

Om mijn netwerk uit te breiden en te laten zien wat ik doe. Het is zo belangrijk om je te laten zien en je netwerk constant uit te breiden en te onderhouden.

Jouw motto?

Denken in mogelijkheden. Alles is mogelijk als je er maar keihard voor gaat.

Nieuwsgierig naar meer?

Bekijk het KONKAV-profiel van Filmcoaching.nl van Ramon:

KONKAV-profiel Filmcoaching.nl

Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant