Op KONKAV zijn ruim 500 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de stam aan je voor! Vandaag is het podium voor Jules Mathôt, een Nederlandse filmmaker woonachtig in Gent.

Naam: Jules Mathôt

Leeftijd: 23 jaar

Opleiding: volgt op dit moment een master audiovisuele kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent

7225
Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?
Ik ben filmmaker.
 
En wat doe je echt?
Ik schrijf en regisseer films met een artistieke insteek. Ik maak zowel ficties als documentaires. Momenteel schrijf ik mijn afstudeerfilm Daar waar het altijd nacht is, een moderne film noir.
 
Omschrijf je werk in drie woorden.
Stilistisch, mysterieus & kleurrijk.
 
Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?
Op dit moment kan ik het mij permitteren om enkel vrij werk te maken. Deze werken ontstaan voornamelijk binnen een academische context.
 
Waar kunnen we je van kennen?
Je zou mij kunnen kennen van mijn laatste film Het appelhuis. Deze speelde wegens COVID-19 enkel in Gent, Antwerpen en Eindhoven. De kans is dus klein dat we elkaar daar hebben ontmoet. Uiteraard sta ik nog maar in de startblokken van mijn loopbaan als filmmaker en hoop ik in de komende jaren een aantal films te realiseren die breder verspreid zullen worden.
 
Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?
Momenteel is dat Het appelhuis, mijn meest recente korte film. Met deze film won ik op het Eindhoven Film Festival de publieksprijs en werd ik geselecteerd voor Go Short - International Short Film Festival Nijmegen en European Media Art Festival Osnabrück.
Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?
Dat zijn waarschijnlijk de filmpjes die ik maakte voordat ik aan mijn opleiding begon. Ze zijn slecht geschreven, slordig gefilmd en gemonteerd, en oppervlakkig geacteerd. Deze combinatie zorgt echter ook voor grappige situaties. Als kijker voel je dat de filmpjes met veel plezier zijn gemaakt. Ik herinner me de volledige creatieve vrijheid. Er werd weinig nagedacht. Er werd vooral gefilmd. De filmpjes deden mij inzien wat ik het liefste doe: films maken (met de nadruk op maken)! Deze 'lelijke' werken zijn dan ook niet weg te denken bij mijn vorming tot filmmaker.
 
Wat wil je echt nog een keer maken?
Een postmodernistische western met nouvelle vague elementen.
 
Wie of wat is je grootste inspiratiebron?
Ik haal veel inspiratie uit cineasten zoals Jean-Pierre Melville, Alex van Warmerdam, Brian De Palma, Michelangelo Antonioni, David Lynch, Johan van der Keuken & Jean-Luc Godard. Deze naoorlogse filmmakers weten steeds op een eigenzinnige manier een verhaal te vertellen. Iets om van te dromen en naar toe te streven!
 
Daarnaast is het maken van een film mijn grootste motivatie. Filmmaker Pedro Costa kan het niet beter verwoorden: "The first reason to make a film is for the pleasure of making it, the pleasure of the work. If there’s no pleasure in the work, there’s nothing."(bron) Het maken van magische cinema, het onmogelijke en wonderlijke omarmen. Filmmaken om het filmmaken. Daar put ik enorm veel inspiratie en motivatie uit.
 
Ook wil ik Bill Evans en Donald Fagen noemen. Twee muzikanten die een groot voorbeeld zijn als het gaat om perfecte technische afwerking van een artistiek product.
"Het maken van magische cinema, het onmogelijke en wonderlijke omarmen. Filmmaken om het filmmaken. Daar put ik enorm veel inspiratie en motivatie uit. "
Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?
Zoals ik eerder al vermelde, werk ik momenteel aan mijn afstudeerfilm. Ik wil een film maken die experimenteert met haar eigen vorm. Een film die mijn stijl en stempel draagt. Ik wil een film maken die mij representeert als filmmaker. Daarna hoop ik, in de toekomst, nog vele mooie films te maken.
 
Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?
Momenteel is het overgrote deel van mijn netwerk opgebouwd uit Belgische professionals. Ik ben opgegroeid in Noord-Brabant en keer hier graag naar terug om te filmen (zoals ik dat ook heb gedaan voor Het appelhuis). Daarom besloot ik om mij aan te sluiten bij KONKAV. Mocht ik tijdens de productie van een van mijn volgende films nood hebben aan een samenwerking met een AV-professional uit Noord-Brabant, dan heb ik een breed netwerk om te raadplegen!
 
Jouw motto?
Vergeet niet te spelen!

Het appelhuis van Jules is momenteel te zien op Go Short Online. Kortefilmfestival Go Short moest door de gevolgen van het coronavirus het festival van dit jaar annuleren. Maar gelukkig kon het programma deels toch online doorgaan. Go Short Online biedt een groot deel van het originele programma van de 12e festivaleditie. Het online festival vindt plaats van 15 april – 13 mei. Je betaalt een eenmalige bijdrage van 10 euro waarmee je tot en met 13 mei toegang hebt tot alle films.

Go Short Online

7227
7224

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk het profiel van Jules:

KONKAV-profiel Jules Mathôt

Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant