Op KONKAV zijn bijna 600 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de stam aan je voor! Vandaag is het podium voor Joewi Verhoeven. Joewi is geboren en opgegroeid in het Brabantse dorpje Zeeland. Hij vertrok op zijn 18e naar China om camera te studeren aan de Beijing Film Academy. Als cameraman heeft hij inmiddels meegewerkt aan verscheidene Chinese en internationale films en commercials.

Naam: Joewi Verhoeven

Leeftijd: 34

Opleiding: studie cinematografie aan de Beijing Film Academy

7477

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

Ik doe camera voor films.

En wat doe je echt?

Ik probeer de visuele identiteit van een film of commercial vorm te geven. Dit doe ik uiteraard in samenwerking met de regisseur en de andere creatieve hoofden tijdens de prep van een project. Op de set is het dan mijn taak het visuele idee tot uitdrukking te brengen door middel van compositie, camera movement, lichtplaatsing etc.

Omschrijf je werk in drie woorden.

Camera, licht en storytelling.

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

Ik ben freelancer.

Waar kunnen we je van kennen?

Ik heb voornamelijk fictie en commerciële producties gedaan in China. Denk hierbij aan langspeelfilms als Nezha, Ash en Koali & Rice. Ook is er een film op Netflix te vinden van mij, genaamd The Precipice Game.

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

Ik weet niet of het een project is waar ik het meest trots op ben, maar mijn eerste langspeelfilm Nezha heeft een sterke indruk op mij achtergelaten. Ik was net een jaar uit filmschool en kreeg deze buitenkans als jonge cameraman om samen met een nieuwe regisseur onze eerste langspeelfilm te maken. Ik heb er heel veel van mijzelf ingestoken, en we hadden een creatieve vrijheid met redelijk veel middelen om die te verwerkelijken. Die film heeft mij ook het zelfvertrouwen gegeven echt voor dit vak te gaan.

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

Ik heb wel eens een commercial gedraaid die goed betaalde, maar qua te draaien onderwerp eigenlijk best wel saai was. Of dat men op zoek is naar een kopie van iets wat al bestaat. Dan wordt het camerawerk ineens een soort formule: genoeg licht, focus scherp en draaien maar! Dan merk ik tijdens het draaien al dat ik mijn interesse begin te verliezen, en dat is nooit een goed teken. Ik ben altijd op m’n best als ik in het project geloof en er totaal voor ga, het maakt dan niet uit of het een film of een commercial is.

Wat wil je echt nog een keer maken?

Een Europese of Amerikaanse film met een heel goed verhaal.

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

Dat zijn vooral cameramensen die ik volg en mij inspireren. Denk hierbij aan namen als Bradford Young, Harris Savides, Greig Fraser en Robby Müller. Ook schilders als Vermeer en Van Gogh blijven grote inspiraties. Van Gogh vanwege zijn kleurgebruik en Vermeer vanwege zijn oog voor licht. Soms vraag ik me af als Vermeer in het nu had geleefd zou hij misschien wel een hele goede cameraman zijn geweest!

"schilders als Vermeer en Van Gogh blijven grote inspiraties. Van Gogh vanwege zijn kleurgebruik en Vermeer vanwege zijn oog voor licht." Joewi

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

Vanwege de covid-pandemie ben ik weer in Nederland beland. In januari begon de uitbraak in China en zag ik dat alle filmproducties werden stilgelegd, dus ik besloot terug naar Nederland te gaan om het uit te zitten. Nu vind ik mijzelf echter zonder de mogelijkheid om terug naar China te gaan, want die heeft de grenzen gesloten. Voor mijn werk daar is deze ontwikkeling pijnlijk omdat ik geen projecten meer kan aannemen vanuit China voor onbepaalde tijd. Ik probeer het echter vooral positief te blijven inzien, wellicht biedt deze periode kansen voor mij om in Nederland & Europa meer te kunnen werken.

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

Ik ben een geboren Brabander en zal altijd van Brabant blijven houden. Daarnaast lijkt het me leuk om in Brabant te mogen werken.

Jouw motto?

Whatever happens to you is the best that can happen to you.

Nieuwsgierig naar meer?

Bekijk het KONKAV-profiel van Joewi:

KONKAV-profiel Joewi Verhoeven

Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant