Op KONKAV zijn ruim 500 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de telg aan je voor! Vandaag is het podium voor Jelle van Meerendonk.

Naam: Jelle van Meerendonk Leeftijd: 29 Opleiding: Bachelor & Master Animatiefilm AKV|St.Joost Breda & Erasmus KASK School of Arts Gent

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

Storyteller of Re-Mixer.

En wat doe je echt?

Ik animeer, schilder en teken. Ik creëer mijn universum via animaties, beeldende schilderwerken en tekeningen. Op dit moment ben ik bezig met het uitwerken van drie verschillende animatiefilmconcepten, waarvan ik er een op korte termijn wil gaan realiseren.Over m’n werk proces qua korte film; als ik een idee heb begin ik direct te animeren en tijdens het animeren bepaal ik hoe de film gaat verlopen, ik ga uit van een gevoel dat ik wil overbrengen.   

Naast het animeren heb ik een schetsboek uitgebracht met de titel Espresso Life; een bundel van diverse tekeningen over naakte vrouwen, koffie en Vlaamse architectuur. Verkrijgbaar hier.

Ik maak voornamelijk vrij schilderwerk, het vertrekpunt is meestal modeltekenen. Ook werk ik graag in opdracht en verkoop ik mijn werken via mijn website. Overzicht werk klik hier.

Op 21 april organiseer ik samen met Studio’s Antwerpen een animatiefilmprogramma gericht op volwassenen. Animatiefilm staat vooral bekend als “iets voor kinderen”, met dit programma dat ik heb samengesteld wil ik een andere kant van animatie laten zien.  

Omschrijf je werk in drie woorden.

Vermaak, Absurdistisch, Expressief 

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

Voornamelijk vrij werk.

Waar kunnen we je van kennen?

Korte animatiefilms die momenteel op diverse internationale festivals draaien. Hierbij heb ik prijzen gewonnen voor onder andere beste film in competitie (A Morning Without Coffee). Twee daarvan zijn te vinden op mijn Vimeo-pagina, binnenkort komt mijn nieuwste film What Else? online. 

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

Mijn schetsboek Espresso Life; het is m’n meest recente project. Ik kreeg het idee tijdens het tekenen in de Wolstraat in Antwerpen om een vrouw te verweven in de architectuur, na een aantal tekeningen gemaakt te hebben leek het me leuk ze te bundelen. Nu ben ik bezig met een boek over wielrenners.  

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

Ik geloof niet in lelijke dingen, als ik echt iets moet noemen zijn dat de tekeningen waar ik geen inspiratie of tijd bij had en niet heb afgemaakt. 

Wat wil je echt nog een keer maken?

Een langspeelfilm (live action).

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

Heel verschillende dingen, alles rondom me heen. Het verandert ook constant. Hieronder een aantal voorbeelden:

Lorenzo Mattatotti & Ralph Steadman voor illustrative vormgeving
David Lynch, Stanley Kubrick & Federico Fellini om hun creatie van eigen universa
Klassiekers: Cobra, Pablo Picasso, Wassily Kandinsky (vroege werk), Matisse
Animatiefilm: Priit Pärn
Interesses in animatiefilm: Oost-Europees/Russische animatiefilm
Tot slot: Trey Parker (South Park en veel meer) & John Kricfalusi (Ren & Stimpy)

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

Ik heb een eigen stijl die onlosmakelijk verbonden is in alles wat ik creëer en hierdoor herkenbaar is. Dit wil ik de wereld laten zien. Op dit moment ben ik druk bezig met het exposeren van mijn werk. Een droomscenario is dat ik met mijn schilderwerk mijn eigen animatiefilms zonder restricties kan financieren. 

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

Voor exposure, netwerken, het is een goede manier om te laten zien waar ik mee bezig ben.

Jouw motto?

Ce qu'elle a dit, ce soir la

Realisant mon espoir

Je me lance, vers la gloire, OK

- Psycho Killer / Talking Heads

Image
Image
Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant