Op KONKAV zijn ruim 500 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de telg aan je voor! Vandaag is het podium voor net-afgestudeerd filmmaker Jasper Loos.

Naam: Jasper Loos

Leeftijd: 21

Opleiding: AKV|St.Joost (Film)

6623

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

”Ik ben filmmaker.” Hoewel je mij niet zo snel op een feestje zou tegenkomen.

En wat doe je echt?

”Ik ben filmmaker. En werk daarnaast in een filmtheater.”
 

I know, ‘filmmaker’ is een breed begrip. Maar ik wil mezelf geen ‘regisseur’ noemen. Een regisseur ben ik alleen als ik die rol op mij neem in een project. Mijn beroep is ‘filmmaker’, omdat ik mezelf niet wil beperken tot één rol, genre of medium.

Omschrijf je werk in drie woorden.

Experimenteel. Surrealistisch. Complex.

"Ik denk dat er in elk werk wel iets van schoonheid te vinden is." Jasper Loos

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

Ik maak voornamelijk vrij werk. Ik ben net afgestudeerd, dus het meeste werk dat ik heb gemaakt is vrij. Ik noem het vrij werk, omdat ik niet het gevoel heb gehad dat ik het in opdracht van school moest maken (wat ook niet het geval was). Ik maak ook werk in opdracht, maar dit is nog zodanig weinig dat vrij werk de overhand heeft. En eerlijk gezegd hoop ik dat dat zo zal blijven.

Waar kunnen we je van kennen?

Ik heb (nog) geen werken gemaakt die algemeen bekend zijn, maar als je een film van mij hebt gezien dan zal het mijn afstudeerfilm De Operateur zijn.

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

Dan noem ik wederom (hoe saai ook) mijn afstudeerfilm De Operateur. Deze film is niet alleen mijn ‘visitekaartje naar de buitenwereld’ - zoals dat altijd zo mooi wordt genoemd - maar ook het werk dat mij het meest positioneert als filmmaker.

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

Hiervoor heb ik een duik moeten nemen in mijn harde schijven. Maar wat noem je ‘lelijk’? Ten eerste is het enorm subjectief, maar daarnaast zijn er ook verschillende interpretaties van het woord. Ik zou de allereerste film die ik ooit heb gemaakt, Poedersuiker & Donuts (I know, het was in de tweede klas...), kunnen noemen. Maar is het dan meteen ‘lelijk’, omdat ik met mijn ervaring van nu daar met fronsende wenkbrauwen aan terug denk? Ik realiseer mij nu dat ik nog geen fatsoenlijk antwoord heb gegeven op de vraag, maar is er wel een antwoord? Ik denk het niet. Ik denk dat er in elk werk wel iets van schoonheid te vinden is, omdat je het toentertijd met de beste bedoelingen hebt gemaakt. Dan kan het onmogelijk ‘lelijk’ genoemd worden.

Wat wil je echt nog een keer maken?

Ik heb (nog) geen droomproject, ook al zou ik daar misschien wel eens over na moeten denken. Hoewel ik mij laatst wel afvroeg wat er zou gebeuren als ik een apocalypse film maak...

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

Dat is een makkelijke; David Lynch! Hij heeft overduidelijk een hele grote invloed op mijn werk. De eerste keer dat ik een film van hem zag, Blue Velvet, is nu twee en een half jaar geleden. Het maakte direct indruk op mij, maar het duurde even voordat het invloed had op mijn eigen werk. Na meer films van hem te hebben gezien - met Mulholland Drive als mijn favoriet - begon zijn werk dat van mij te beïnvloeden, waardoor ik uiteindelijk ook meer grip kreeg op mijn eigen stijl. Tijdens de diploma-uitreiking van mijn studie zei mijn docent; “Als David Lynch jouw afstudeerfilm ooit onder ogen zal zien, dan zal hij trots op je zijn.” Een beter compliment kan je mij niet geven.

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

Ik ben net afgestudeerd, maar al druk bezig met een nieuw project. Samen met twee goede vrienden en animatoren, Diederick Geers en Jelle Janssen, ben ik een filmplan aan het schrijven voor een korte animatie! Bij elk nieuwe project dat ik aanga, wil ik iets doen wat ik nooit eerder heb gedaan. In dit geval is dat animatie. Ik wil altijd een combinatie vinden tussen iets wat ik ken of eerder heb gedaan, en iets totaal nieuws. Zo blijf ik mezelf uitdagen. Verder staan er nog geen grote projecten op de planning, hoewel ik wel van plan ben een master in Filmwetenschappen of -geschiedenis te volgen.

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

Tijdens de eindexpositie LAUNCH! op het AKV|St.Joost te Breda werd er een speeddate georganiseerd met KONKAV. Tijdens dit gesprek leerde ik het platform en de voordelen ervan kennen, het is tenslotte goed om je naam op zoveel mogelijk interessante plekken te laten verschijnen. Toen ik thuiskwam heb ik direct een profiel aangemaakt. 

Jouw motto?

"Wat is er mis met verwarring? Het zet tot denken.” - Alex (Nocturne (2019))

bekijk het profiel van Jasper

Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant