Naam: Harko Wubs

Leeftijd: 36

Opleiding: AKV|St.Joost

"Ik vind de films van Roy Andersson heel bijzonder. De verhouding tussen vorm en inhoud kloppen wat mij betreft precies in zijn films. " Harko Wubs
6256

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

Ik ben filmmaker.

En wat doe je echt?

Ik maak films, zowel opdrachtfilms als ‘eigen’ films. Mijn eigen films hebben meestal een documentair karakter, maar wel in breedste zin van het woord.

Omschrijf je werk in drie woorden.

Maatschappelijk, eigenzinnig, humoristisch.

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

Dat schommelt nogal, maar ik ben dit werk gaan doen om eigen, vrij werk te maken. Na mijn afstuderen heb ik me volledig gestort op eigen werk. De laatste twee jaar heb ik vooral opdrachtfilms gemaakt.

Waar kunnen we je van kennen?

In Brabant vooral van mijn documentaire Das war das lustige Leben uit 2011 alweer, die op Omroep Brabant werd uitgezonden. Ik ben daarnaast in 2008 afgestudeerd in Breda aan de AKV|St.Joost met mijn eindexamenfilm Salang’t de wyn fan de wolken waait.

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

Misschien wordt dat wel de film waar ik nu aan werk, maar dat kan ik later pas beter beoordelen. Al mijn films zijn nogal verschillend van elkaar qua inhoud en vorm, dus het zijn vooral bepaalde elementen in die verschillende films waar ik trots op ben.

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

Iets voor een opdrachtgever. Maar die was er wel blij mee, gelukkig.

Wat wil je echt nog een keer maken?

Ik heb steeds vaker goede ideeën voor fictief werk. De film waar ik nu aan werk is eigenlijk ook fictief en ik werk hier met veel plezier aan. Dus ik hoop in de toekomst daar ook meer mee te kunnen doen, al lijkt me dat productioneel nogal een lijdensweg.

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

Ik vind de films van Roy Andersson heel bijzonder. De verhouding tussen vorm en inhoud kloppen wat mij betreft precies in zijn films. Ook zijn werkwijze inspireert mij.

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

Ik heb me de afgelopen twee jaar alleen op opdrachtfilms gericht. Nu ben ik onlangs weer begonnen met eigen projecten te maken en nieuwe te ontwikkelen. Bij grote producties moet en wil ik minder alleen doen in het gehele proces. Dus ik wil meer samenwerken, met name met (een) producent(en) en ik hoop meer mensen te vinden die enigszins op dezelfde manier tegen filmmaken aankijken, maar waarmee ik me ook kritisch kan verhouden tot de filmindustrie en politiek/de maatschappij.   

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

Ik woon en werk in Nijmegen, dus dat is vlakbij Brabant en ben daar bovendien afgestudeerd. Ik hoop dat zowel opdrachtgevers als geïnteresseerde filmmakers en producenten mij en mijn werk kunnen vinden. Andersom blijf ik ook graag op de hoogte van wat er gebeurt.

Jouw motto?

Sorry, die heb ik niet. Ik zal er eens over nadenken of ik het nuttig vind om een motto te hebben.

Bekijk het profiel van Harko

Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant