Op KONKAV zijn zo'n 600 KONKAV’ers te vinden die zich full on met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de stam aan je voor! Vandaag is het podium voor filmmaker Frits Buijs. Frits doet de redactie en productie van documentaires en tv-series voor landelijke tv en Omroep Brabant, en is een van de twee makers bij het Eendracht Films in Den Bosch.

Naam: Frits Buijs

Leeftijd: 61 jaar

Opleiding: Academie voor de Journalistiek in Tilburg

14585

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

Ik maak documentaires en serie voor landelijke en regionale tv.

En wat doe je echt?

Redactie en productie van documentaires en tv-series (non-fictie).

Omschrijf je werk in drie woorden.

Regelen, researchen, interviewen

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

Vrij werk, in die zin dat het idee voor serie of docu van onszelf (Eendracht Films) komt. En we het idee vervolgens in samenwerking met een opdrachtgever of omroep uitwerken tot een film of serie, zodat iedereen er tevreden mee is.

Waar kunnen we je van kennen?

Het merendeel van mijn werk speelt zich af ‘behind the scene’. Productie en redactie voor diverse talkshow en series op Omroep Brabant. En meest recentelijk de serie Brabantse Helden over Brabanders die iets bijzonders hebben gedaan, maar niet zo bekend zijn.

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

TV-z11 (tv zelf): een magazine met, voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Zij zaten zelf in de redactie, deden research en presenteerden de items. Recensie in Brabants Dagblad: ‘Het deugt en is nog leuk ook!’.

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

Er zijn vast wel een hoop items of interviews (radio en tv) van mijn hand die niet erg geslaagd waren. En soms is het dan wel fijn dat radio en tv zulke vluchtige media zijn. Blijkbaar werkt ’t ook zo in mijn hoofd, want ik kan zo direct niets bedenken.

Wat wil je echt nog een keer maken?

Een podcast met mensen die belangrijk voor mij zijn (geweest); persoonlijk en binnen m’n werk. Ik weet niet of er interesse is om zo’n ‘ego-document’ uit te zenden. Maar dat is het mooie van podcasts, je kunt ze vrij eenvoudig en goedkoop maken.

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

Ik kom oorspronkelijk ‘van de radio’. En mijn grootste inspiratiebron was Het Gebouw, een totaal-programma van VPRO-radio op vrijdag van 7 tot 15 uur. Peter Flik, Raymond van den Boogaard, Ischa Meijer zijn een paar van de inspirerende personen die eraan meewerkten.

"Ik vind het belangrijk dat we als AV-sector elkaar kennen en waar mogelijk samenwerken." Frits Buijs

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

Binnen Eendracht Films werken we met een klein team prettig samen. Dat is belangrijk voor mij. Voor het komend jaar staat er in ieder geval weer een docu op stapel en waarschijnlijk een serie. Als we jaarlijks een paar mooie dingen kunnen maken, dan ben ik tevreden.

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

Ik vind het belangrijk dat we als AV-sector elkaar kennen en waar mogelijk samenwerken. Bovendien is het voor KONKAV als vertegenwoordiger van de AV-sector belangrijk dat ze een zo groot mogelijke groep vertegenwoordigt. Vanuit het idee: samen sta je sterk.

Jouw motto?

Linksboven op mijn bureaublad staan twee zinnen waar regelmatig mijn oog op valt.

  • Gewoon doen! Kan een aansporing ook een motto zijn? Ik heb soms de neiging om dingen ‘even’ te laten liggen (zoals me aanmelden voor KONKAV; had ik eigenlijk al veel eerder moeten doen), om er nog eens naar te kijken of over na te denken. Maar soms moet je ’t Gewoon doen!
  • De tweede zin is: The perfect is the enemy of the good. Misschien een beetje tricky om dat hier als ‘motto’ op te voeren. Immers, bij je producties moet je toch naar het perfecte plaatje streven? Natuurlijk, maar soms zit de wil om het perfect te doen, je zozeer in de weg dat je het niet afkrijgt. En blijf je maar ‘sleutelen’ aan iets dat eigenlijk al heel goed is. Moet het een 10 zijn of ben je tevreden met een 8 of 9?

Nieuwsgierig naar meer?

Bekijk het KONKAV-profiel van Frits:

KONKAV-profiel Frits Buijs

Janneke van Laar

Kunstloc Brabant