Op KONKAV zijn bijna 600 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de stam aan je voor! Vandaag is het podium voor Evy Vinck, filmmaker en art director uit Eindhoven.

Naam: Evy Vinck (of gewoon Eef)  

Leeftijd: 26

Opleiding: photography, film & the digital op AKV|St.Joost in Breda

8798

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

Ik maak films.

En wat doe je echt?

Ik verzin verhalen en personages, vaak gebaseerd op excentrieke mensen die ik tegen kom in het echte leven. Ik schrijf scenario’s, karakterdossiers, koop overal en altijd veel props, ben art director en kledingstylist.  

Omschrijf je werk in drie woorden.

Direct, opstandig en oprecht.

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

Beide. In opdracht werk ik vaak als art director en/of kledingstylist. En als ik vrij werk maak dan ben ik bezig met het opzetten van een film van A tot Z.

Waar kunnen we je van kennen?

Misschien van mijn afstudeerfilm ik, ezel of als de (ex)barvrouw in Eindhoven die graag over film praat.

8802

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

Ik ben het meest trots op mijn afstudeerfilm ik, ezel die ik dit jaar heb gemaakt. Dit is een experimentele mixed-media speelfilm van ongeveer 26 minuten geworden die gemaakt is op basis van een zelfgeschreven manifest. Ook is de hele film op cassette(HDV)-bandjes geschoten.

Deze film was voor mij weer totaal iets nieuws vergeleken met mijn vorige werk, het was echt een experiment. Ook heb ik veel verschillende taken binnen de film zelf op me genomen, hier heb ik ontzettend veel van geleerd, wat sowieso op zichzelf al heel waardevol is.

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

Met het ene project ben ik meer tevreden dan met de andere, maar elke keer als ik iets maak leer ik weer een hoop. Dus wat is nou echt lelijk?

Als ik iets zou moeten kiezen wat ik lelijk (jammer) vind in mijn voorgaande werk is dat wanneer de personages niet helemaal echt overkomen. Dat voelt dan als gefaald ofzo, omdat ik dit het belangrijkste vind in een film.

Wat wil je echt nog een keer maken?

Mijn droom is toch echt wel om een keer een langspeelfilm te maken!

"De film Gummo van Harmony Korine is een inspiratiebron. Deze film was voor mij zo iets nieuws. Zo kon het dus ook." Evy Vinck

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

Pfoe, wat een vraag. Ik weet niet of ik daar echt een keuze in kan maken. Wel ben ik geïnteresseerd geraakt in film door de film Gummo van Harmony Korine. Deze film was voor mij zo iets nieuws dan alle andere films die ik daarvoor had gezien, dat dit nog steeds een grote inspiratiebron voor mij is. Zo kon het dus ook. Ik kan me best voorstellen dat veel mensen deze film niks vinden, de film zoekt grenzen op, de meest bizarre personages staan op de voorgrond en dit zonder veel logische of narratieve samenhang. Ik hou hier wel van. Maar daarnaast vind ik Paul Thomas Anderson (Boogie Nights, There Will Be Blood etc.) ook echt heel goed, weer totaal iets anders. En raak ik ook altijd vet geïnspireerd door wat oudere independent/DIY films van bijvoorbeeld Jim Jarmusch of de Dogma ’95 beweging.

Maar naast dat filmmakers en bepaalde bewegingen in film een grote inspiratiebron zijn voor mij, zo is het echte leven, wie daar rondlopen en wat daar allemaal wel niet gebeurd, misschien nog wel mijn grootste inspiratiebron. Ik vind het leuk om bijvoorbeeld naar kleine aftandse cafés in afgelegen dorpjes te gaan en om daar de vastgeroeste alcoholisten te observeren. Hieruit is ook mijn voorliefde voor excentrieke personages ontstaan.

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

Ik ben dit jaar afgestudeerd als zelfstandige filmmaker en heb vorige maand mijn afstudeerfilm afgerond. Op dit moment ligt de wereld dus nog aan mijn voeten. Wat ik nu het liefst wil doen is mezelf blijven ontwikkelen op alle mogelijke manieren binnen film. Ik wil zoveel mogelijk werk blijven maken, zowel in opdracht als vrij. Zo ben ik nu alweer bezig met het schrijven van een nieuw script voor een korte film die ik in mei wil gaan draaien.   

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

Om in contact te komen met andere filmfanaten. 

Jouw motto?

If you put your mind to it, you can do anything.

8806

Nieuwsgierig naar meer?

Bekijk het KONKAV-profiel van Evy:

KONKAV-profiel Evy Vinck

8803
Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant