Op KONKAV zijn ruim 500 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de telg aan je voor! Vandaag is het podium voor Eva Wijers.

Naam:  Eva Wijers Leeftijd: 34 Opleiding: propedeuse Creatieve Therapie (Hogeschool Utrecht), bachelor Beeldende Kunst (AKV St.Joost Breda), Master of Animation (AKV|St.Joost Den Bosch)

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

Dan zeg ik dat ik tekeningen en animaties maak. Sinds het behalen van mijn master afgelopen augustus, stel ik mezelf ook wel eens voor als ‘animator’.

En wat doe je echt?

Ik maak tekeningen en getekende animaties als autonoom kunstenaar. Daarnaast geef ik les in film en animatie en ben sinds kort gastdocent research bij de Master of Animation.

Omschrijf je werk in drie woorden.

Filosofisch, minimalistisch, absurdistisch.

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

Vrij werk. Ik wil daarbij heel graag samenwerkingen aan gaan met bijvoorbeeld mensen uit de wetenschap, de filosofie, enz. Het lijkt mij heel interessant meer verbinding te leggen tussen kunst en wetenschap en daarbij ook een breder publiek te betrekken.

Animatie kan de kijker aanzetten tot kritisch nadenken. In mijn afstudeerscriptie ‘Emersive Storytelling’ onderzoek ik hoe film, vr en animatie deze rol kunnen vervullen. Ik heb de scriptie als pdf op mijn website geplaatst, omdat ik graag van andere mensen hoor hoe zij hierover denken.

Waar kunnen we je van kennen?

De afgelopen jaren heb ik meegedaan met exposities en festivals. Net na het afronden van mijn bachelor maakte ik videowerk en -installaties, daarna met name tekeningen en illustraties.

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

Op dit moment is dat mijn afstudeerfilm ‘Humanoid’. ‘Humanoid’ is een 2D animatiefilm waarin ik onderzoek wat de opkomst van artificial intelligence betekent voor ons zelfbeeld. De film is geïnspireerd door het boek Life 3.0 van vooraanstaand a.i. onderzoeker Max Tegmark. Het was de eerste keer dat ik me heel bewust door de wetenschap liet inspireren en dat is goed bevallen. Bovendien ben ik blij dat ik een manier gevonden heb om een non-narratieve film te maken die past bij mijn werkmethode maar ook toegankelijk is voor de toeschouwer.

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

Mooi en lelijk zijn allebei niet echt van toepassing op mijn werk. Als ik bewust probeer iets mooier te maken verpest ik het meestal omdat het afleidt van de kern. Ik voel dan een soort schaamte, alsof ik de kijker voor de gek houd.

Wat wil je echt nog een keer maken?

Ik wil graag meer films maken en dus samenwerking opzoeken met de wetenschap. Het lijkt me ook heel tof om een gebouw van binnen en buiten helemaal te vol te tekenen.

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

in mijn werk onderzoek ik menselijk gedrag, dus veel inspiratie komt uit het alledaagse leven. Daarnaast vormen allerlei maatschappelijke, filosofische, antropologische en wetenschappelijke onderwerpen een inspiratiebron.

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

Met animatie heb ik een medium gevonden dat naadloos aansluit bij mijn stijl en ideeën. Ik heb het gevoel dat ik nu een nieuwe start maak.

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

KONKAV is een goed platform met een interessant netwerk. Door de master is mijn band met Brabant weer belangrijker geworden.

Jouw motto?

Ik heb niks met motto’s, maar toch is deze quote van Mandela blijven hangen: ‘May your choices reflect your hopes, not your fears.’

Bekijk het profiel van Eva Wijers >

Image
Janneke van Laar Janneke van Laar

Kunstloc Brabant