Op KONKAV zijn bijna 600 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de stam aan je voor! Vandaag is het podium voor regisseur Esmee Jacobs.

Naam: Esmee Jacobs

Leeftijd: 29 jaar

  Opleiding: MBO Sint Lucas - fotografie, HBO AKV St Joost - film

11221

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

Ik ben fotograaf en filmmaker, als ik iets concreter moet worden ligt mijn ambitie bij script schrijven, regie en camerawerk.

En wat doe je echt?

Momenteel schrijf ik aan een script voor een kortfilm, deze wil ik zelf gaan regisseren. Daarnaast werk ik als filmmaker en fotograaf aan heel uiteenlopende klussen. Dit doe ik zowel als freelancer als in parttime loondienst bij reclamebureau Buro Werktuig.

Omschrijf je werk in drie woorden.

Eerlijk, kalm en dromerig

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

Op dit moment is het een mooie mix van beide.

Waar kunnen we je van kennen?

Ik ben afgestudeerd met de kortfilm ‘Geel Zwart Rotterdam’, deze heeft gedraaid op verschillende filmfestivals, zoals het Nederlands Film Festival en Rotterdams Open Doek. Daarnaast heb ik als camera assistent meegewerkt aan speelfilm De Oost van Jim Taihuttu, die afgelopen maand is uitgekomen. Ook draait mijn werk momenteel in het Limburgs Museum voor de tentoonstelling Van Daar & Van Hier over Molukse en Indische jongeren.

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

Tot nu toe is dat mijn afstudeerfilm. Ik heb Geel Zwart Rotterdam zelf geschreven, geproduceerd en geregisseerd. Ik had nog heel weinig ervaring, dus achteraf gezien vind ik het bizar dat het überhaupt gelukt is. Dankzij een gepassioneerde cast, crew en familie is het een heel mooie film geworden. Iedereen heeft zich volledig gegeven en vooral het samenwerken maakt mij trots.

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

In het eerste jaar van de kunstacademie kregen we een opdracht waarbij we op intuïtie ‘iets’ moesten maken. Ik ging los met kaarsvet en eierdozen en gooide het vervolgens weg. Daarvoor heb ik er van langs gekregen, want ik gooide het weg omdat ik het lelijk vond en dus oordeelde over mijn werk. In de loop der jaren ben ik dit serieuzer gaan nemen, omdat het nuttig is om alle ‘domme’ ideeën op papier te zetten bij een schrijfproces. Je gaat ze uiteindelijk waarschijnlijk niet gebruiken, maar het kan helpen met associëren en verder komen in het schrijfproces.

Wat wil je echt nog een keer maken?

Een kinderfilm!

"Uiteindelijk word ik het meest gelukkig van creëren en verhalen vertellen, dus ik vind dat ik daarvoor moet gaan."

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

Mijn oma. Mijn oma heeft doorzettingsvermogen en laat zich niet snel van het pad afbrengen. Ze strijd voor wat haar dierbaar is en is dankbaar voor wat ze heeft, dat is een groot goed.

11222

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

Dit is hét vraagstuk van het afgelopen jaar. Ik wil over het algemeen meer focus leggen op eigen ideeën, ook al zal dat soms betekenen dat ik financieel een beetje moet inleveren. Uiteindelijk word ik het meest gelukkig van creëren en verhalen vertellen, dus ik vind dat ik daarvoor moet gaan.

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

Ik hoorde van goede vriendin en mede-filmmaakster Evie Sparidaens dat zij een profiel had aangemaakt, dus ik ben eens gaan rondneuzen. Ik vind het mooi dat er een platform bestaat zoals KONKAV, waarin Brabantse makers elkaar kunnen ontmoeten en samenwerkingen kunnen opzetten. Ik had eigenlijk geen reden om me niet aan te melden bij KONKAV.

Jouw motto?

Niet per se werkgerelateerd, maar over de hele breedte is mijn motto: Leven en laten leven.

Nieuwsgierig naar meer?

Bekijk het KONKAV-profiel van Esmee:

KONKAV-profiel van Esmee Jacobs

Janneke van Laar

Kunstloc Brabant