Op KONKAV zijn bijna 600 KONKAV’ers te vinden, die zich professioneel met film en av bezig houden. In deze rubriek stellen we de nieuwste loot aan de stam aan je voor! Vandaag is het podium voor Dymphie Huijssen. Dymphie is in 2017 afgestudeerd aan de bachelor Illustratie aan het AKV|St.Joost in Breda. Daarna volgde ze de Master of Animation en studeerde ze af met haar korte film Second Floor. Vanuit haar atelier in Electron in Breda werkt ze momenteel als freelancer. Ze gebruikt illustratie en animatie om verhalen te vertellen en complexe gevoelens te onderzoeken en in beeld te brengen. 

Naam: Dymphie Huijssen

Leeftijd: 25

Opleiding: AKV|St.Joost Illustratie & AKV|St.Joost Master Institute of Visual Cultures: Animation

8512

Als je jezelf op een feestje voorstelt, wat zeg je dan wat je voor beroep doet?

Meestal zeg ik gewoon illustrator/animator, kunstenaar of "Ik maak veel tekeningen en soms bewegen die".

En wat doe je echt?

Freelance illustreren, animeren, schilderen en het produceren van kleine filmevenementen.

Omschrijf je werk in drie woorden.

Melancholisch, Kwetsbaar en Elegant.

Maak je voornamelijk werk in opdracht of vrij werk?

Momenteel veel vrij werk en eigen projecten, maar zeker ook wat opdrachten. Binnenkort ga ik ook aan de slag als illustrator bij een animatiestudio.

Waar kunnen we je van kennen?

Je hebt misschien mijn werk voorbij zien komen op Instagram of mijn afstudeerfilm Second Floor op een filmfestival. Als je in Breda woont, kan je mij meestal vinden in Electron/MotMot Gallery waar ik vrijwel iedere zaterdag de Sunscreening cureer, waar wij jonge makers een platform willen bieden om hun films te tonen, te netwerken en vooral om het gezellig te hebben.

Wat heb je gemaakt waar je het meest trots op bent?

Dat is mijn afstudeerfilm Second Floor van de Master of Animation uit 2018. Het was de eerste keer dat ik echt een film ging maken die frame-by-frame was geanimeerd. Ik geloofde in deze film en heb nachten moeten doorwerken, maar het was het helemaal waard. Vooral omdat hij op verschillende festivals heeft gedraaid zoals Go Short en het NFF. Binnenkort zet ik hem online waardoor nog meer mensen hem kunnen zien.

Vaak als ik terugkijk op projecten uit het verleden zie ik alleen maar de fouten en hoeveel mijn stijl wel niet is veranderd. Dat heb ik met deze film ook, maar ik kan er objectief genoeg naar kijken dat ik hem zelf gaaf vind. Ik probeer vaak naar mijn werk te kijken als buitenstaander zodat ik minder kritisch ben. Ik stel mezelf de vraag "Als iemand anders dit had gemaakt, had ik het dan tof gevonden?" Als het antwoord "Ja" is, ben ik trots op mijn werk.

Wat is het meest lelijke wat je ooit hebt gemaakt?

Het is makkelijk om iets uit het begin van mijn studie als antwoord te geven. Maar zelfs die lelijke dingen zijn belangrijk geweest voor mijn leerproces. Ik denk het lelijkste dat ik ooit heb gemaakt, is een volledige schetsboek gevuld met de grootste onzin uit 2015. Als ik daar nu in terugkijk, schaam ik mij echt een beetje. De opdracht was om het schetsboek vol te maken in een paar weken, dus ik heb dat op zo veel mogelijk manieren gedaan; collages, foto’s, verf, schetsen en zelfs een hoop glitter.

Wat wil je echt nog een keer maken?

Een short film! Sinds mijn afstuderen heb ik echt een liefde ontwikkeld voor experimentele, non-narratieve short films. Ik heb een idee voor een nieuwe film dat nog iets verder uitgebreid moet worden voordat ik er iets over kan zeggen, maar het idee is er en die film komt er sowieso.

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?

Ik haal mijn inspiratie uit veel verschillende disciplines en de wereld om mij heen. Vaak kan een afbeelding, schilderij of nummer een idee planten in mijn hoofd, dan is het nog zoeken naar andere connecties totdat het klikt. De onderwerpen voor mijn werk komen meestal uit persoonlijke ervaringen of onderwerpen waar ik op dat moment veel mee bezig ben.

Voor concrete voorbeelden van makers in de animatie- en illustratie-industrie: Hannah Jacobs, Manddy Wyckens, Chloe Bristol, Jordan Bruner, Rafael Mayani, Marianna Tomaselli, Rebecca Mock en Deborah Lee.

"Vaak kan een afbeelding, schilderij of nummer een idee planten in mijn hoofd." Dymphie

Waar sta je nu en waar liggen nog ambities?

Ik heb het idee dat ik nu middenin een verandering sta. Tijdens de corona-lockdown heb ik veel tijd besteed aan zelfontwikkeling. Mijn ambities liggen bij het maken van animatiefilms en ik wil verder in het produceren van animatie-/filmevenementen in Breda. Ik merkte dat er veel evenementen en platformen zijn in de Randstad voor jonge makers en niet zo zeer hier, terwijl er wel vraag naar is. Daarom dan maar zelf iets opzetten!

Waarom heb je een profiel aangemaakt op KONKAV?

Ik wilde met mijn profiel mij tonen aan het grote netwerk van audiovisueel Brabant, maar ook om zelf andere filmmakers te ontdekken. Via KONKAV heb ik trouwens al de vraag gekregen of ze mijn film mogen screenen bij een expositie in oktober, dus ik ben heel blij dat ik een profiel heb gemaakt!

Jouw motto?

Altijd blijven zoeken.

Nieuwsgierig naar meer?

Bekijk het KONKAV-profiel van Dymphie:

KONKAV-profiel Dymphie Huijssen

Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant